ABD 2 Iraklı generali sorguluyor

02 Şubat 2007

SAAF-Amerikan ordusunun Kerbela’da öldürülen 5 Amerikan askeri ile ilgili olarak 2 Iraklı generali

SAAF-Amerikan ordusunun Kerbela’da öldürülen 5 Amerikan askeri ile ilgili olarak 2 Iraklı generali sorguladığı bildirildi.

 

Fox News televizyonuna demeç veren Pentagon yetkilileri, 5 Amerikan askerinin öldürüldüğü Kerbela saldırısıyla bağlantılı oldukları gerekçesiyle 2 Iraklı generalin sorguda olduğunu belirtti.

 

20 Ocak’ta 9 ila 12 kişiden oluşan Amerikan askeri elbisesi giymiş silahlı kişiler, Amerikan ordusunun kullandığı araçlara benzer araçlarla Kerbala’daki Amerikan askerlerine saldırmış ve 5 Amerikan askerini öldürmüştü. Batı basınında bu olay, Erbil’deki İran konsolosluğunda Amerikan askerleri tarafından 5 İranlı diplomatın kaçırılmasına bir misilleme olarak yorumlanmıştı.

 

Olayın ABD askeri yetkilileriyle Irak askeri yetkililerinin Kerbela’da toplantı yaptıkları sırada gerçekleştiğini belirten Pentagon yetkilileri, konuyla ilgili olarak birçok Iraklının tutuklandığını, birçoğunun sorgusunun ise devam ettiğini bildirdi.

 

“Saldırı sırasında sergilenen dikkat, kullanılan araçlar ve merkezdeki araçların tahrip edilmesinde kullanılan patlayıcılar, saldırı öncesinde prova yapıldığını ortaya koyuyor” diyen Irak’taki çok uluslu gücün sözcüsü, saldırganların Amerikalı askeri yetkililerin valilik tesislerinde bulunduğu sırada bu merkeze geldiğini ve burada Irak polisinin bulunmadığını söyledi.