YDH- Euro-Med İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail işgalinin bir yılı aşkın bir süredir çocuklar için gerekli malzemeler de dahil olmak üzere battaniye, giysi ve ayakkabıların Gazze Şeridi'ne girişini engellediğini bildirdi.
Euro-Med yaptığı açıklamada, işgalin Gazze'ye yönelik soykırım savaşının başlamasından bu yana ikinci kışın yaşandığına dikkat çekti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, savaşın ilk gününden bu yana ciddi giysi ve ayakkabı sıkıntısının devam ettiğini bildiren örgüt, insani yardım kapsamında sadece sınırlı miktarda malzeme girebildiğini söyledi. Bu malzemelerin, yerinden edilmiş yaklaşık iki milyon kişinin sadece küçük bir kısmına ulaşabildiğine vurgu yaptı.
Euro-Med, bu temel ihtiyaç maddelerinin girişini engellemenin uluslararası hukuk çerçevesinde hiçbir yasal ya da askeri gerekçesi olmadığını belirtti. İsrail'i, Filistin nüfusunun sistematik olarak yok edilmesine neden olacak şekilde tasarlanmış ağır yaşam koşulları dayatmakla suçlayan rapor, bu eylemleri daha geniş kapsamlı bir soykırım kampanyasının parçası olarak nitelendirdi.
Rapor, son aylarda Gazze'ye giren toplam mal hacminin nüfusun günlük ihtiyacının %6'sını geçmediğini ve sevkiyatların çoğunun gıdadan oluştuğunu kaydetti. Giyim ve ayakkabının ise sadece %0.001'lik bir paya sahip olduğu ve bunun ciddi bir krize yol açtığı bildirildi.
Devam eden bombardıman nedeniyle Gazze'deki evlerin en az %70'inin ve giyim mağazaları da dahil olmak üzere mağaza ve pazarların çoğunun yıkılmasının ayrıca, mal girişine getirilen kısıtlamaların bu durumu daha da kötüleştirdiği kaydedildi.
Aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların da bulunduğu yüz binlerce Filistinlinin, kendilerini sert kıştan koruyacak yeterli giysiden yoksun durumda olduğu açıklandı. Yerlerinden edilenlerin çoğunun kendilerini soğuktan ve yağmurdan koruyamayan çadırlarda yaşadığı belirtildi. Örgüt, bu vahim koşulların, yeterli tıbbi bakımın yokluğunda Filistinlileri solunum yolu enfeksiyonları gibi ciddi hastalıklara maruz bıraktığı uyarısında bulundu.
İsrail'in uyguladığı keyfi kuşatmanın doğrudan bir sonucu olarak, soğuk algınlığına bağlı hastalıkların tedavisi için gereken temel ilaçlarda yaşanan kritik eksikliğin durumu daha da kötüleştirdiği belirtildi. Ayrıca, sınırlı ve tekdüze gıda tedarikinin bölge sakinlerinin bağışıklık sistemlerini zayıflatarak onları hastalıklara karşı daha duyarlı hale getirdiği bildirildi.
Euro-Med’e göre, Gazze'nin 2,3 milyon sakininin yaklaşık iki milyonu zorla yerinden edilmiş durumda ve çadırlarda, okullarda ya da yıkılan evlerinin kalıntılarında yaşıyor. Birçoğu birden fazla kez kaçmak zorunda kaldı, eşyalarını geride bıraktı ve sadece giydikleri kıyafetlerle kaçtı. Çoğu aile bombardımanlar ve yerinden edilme nedeniyle mallarını kaybetmiş durumda ve İsrail saldırıları nedeniyle yıkılan pazarlarda giysi ve ayakkabı ararken durumları daha da kötüleşiyor.
Euro-Med’in saha ekibi, ayakkabı eksikliği nedeniyle moloz ve kanalizasyon dolu sokaklarda yalınayak yürüyen, yağmurda yırtık pırtık ve yetersiz kıyafetler giyen çocukları belgeledi. Bu ayakkabı eksikliğinin, özellikle tıbbi malzemelerin bulunmadığı bir ortamda yaralanma ve enfeksiyon riskini artırdığı vurgulandı.
Birçok ailenin, tahta ve plastikten ayakkabı yapmak ya da yıpranmış giysileri battaniye kullanarak onarmak gibi yetersiz ve güvensiz çözümlere başvurduğu ifade edildi. Maddi imkânı olanların alternatif yollara başvurabildiği, ancak bunun nadir olduğu vurgulandı.
İsrail ayrıca battaniye, yakacak odun, yakıt ve ısınma kaynakları gibi diğer kışlık ihtiyaçların girişini de engelledi. Yetersiz çadır ve örtüler, yerinden edilen kişilerin kendilerini yağmurdan koruyamamasına, yüzlerce çadırın sular altında kalmasına ve yerinden edilenlerin sınırlı eşyalarının ıslanmasına neden oldu.
Euro-Med, yaşamın temel gereklerinden ciddi şekilde mahrum bırakılmanın bir soykırım eylemi teşkil ettiğini, bölge sakinlerini temel korumadan mahrum bıraktığını ve onları yok etmeyi amaçlayan koşullar yarattığını vurguladı. Hedeflenen bu yoksunluğun, çocukları ve savunmasız grupları orantısız bir şekilde etkilediği, acılarını şiddetlendirdiği ve zorlu hava koşullarında artan ölüm oranlarına katkıda bulunduğunu söyledi.
Açıklamada, temel ihtiyaçların karşılanmamasının insan onuruna yönelik bir saldırı olduğu, moralleri bozduğu ve halkı insanlıktan çıkararak temel haklardan mahrum bıraktığı ifade edildi. Bu durumun Gazze sakinlerini saran umutsuzluğu daha da pekiştirdiği kaydedildi.
Euro-Med, uluslararası kuruluşları ve BM kuruluşlarını İsrail'e Gazze'ye temel malzemelerin girişine izin vermesi için baskı yapmaya ve bu suçları ve bunun sonucunda yaşanan insani acıları kamuoyuna ifşa etmeye çağırdı. Uluslararası toplumu Gazze'deki soykırımı ve buna bağlı suçları durdurmak için sorumluluk almaya çağıran rapor, sivilleri korumanın ve kötüleşen insani krizden geriye kalanları kurtarmanın tek yolunun bu olduğunu vurguladı.
Gözlemci özellikle Filistinlilere kışlık giysi, ayakkabı ve diğer ihtiyaç malzemelerinin derhal ve sınırsız bir şekilde girişinin sağlanması çağrısında bulundu. Ayrıca, İsrail'e yaptırım uygulanmasını ve İsrail Başbakanı ve Savunma Bakanı hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından çıkarılan tutuklama kararlarının en kısa zamanda uygulanarak uluslararası adaletin önüne çıkarılmalarını talep etti.