Ankara-Tahran hattında yoğun hareketlilik

03 Aralık 2024

Suriye ordusu, Hama ve Halep’teki militanlara karşı ilerlerken, İran ve Türkiye arasında diplomatik görüşmeler yoğunlaştı. Rusya’nın desteğiyle düzenlenen operasyonlar büyük bir savaşa hazırlık sinyali veriyor.

YDH - Suriye ordusu, militanların ilerleyişini durdurmayı başardı ve onları Hama kırsalında geri püskürterek bölgede yeni bir kontrol haritası çizmeye başladı.

Bunun yanı sıra, Hama ve Halep’in güney kırsalında da ilerleme kaydedildi. Halep’in güneydoğusundaki stratejik Hanasir ekseninde çatışmalar devam ediyor.

Dün ise İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Şam’a gerçekleştirdiği acil ziyaretin ardından Ankara’ya geçti.

Arakçi, İran’ın Suriye hükümetine teröre karşı savaşında verdiği desteği yineleyerek, "direnişin Suriye ordusunu destekleyeceğini" vurguladı.

Ankara’da Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yaptığı görüşmede, Suriye’deki terör örgütlerinin İsrail ve ABD ile koordinasyon halinde çalıştığına dikkat çeken Arakçi, Türkiye’yi Astana süreci kapsamında daha etkin bir rol üstlenmeye çağırdı.

Arakçi, Türkiye, İran ve Rusya’nın garantör ülkeler olarak üçlü bir toplantı yapma ihtimaline de işaret etti.

Fidan ise, Suriye hükümetinin ve muhalefetin diyalog eksikliğini eleştirerek, “Son gelişmeler Şam’ın halkı ve meşru muhalefetiyle bir çözüme ulaşması gerektiğini açıkça gösteriyor,” dedi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar el-Esed ve İran Cumhurbaşkanı Mesud Pizişkiyan arasında yapılan telefon görüşmesinde el-Esed , terör saldırılarının bölgeyi parçalama ve haritaları Batı’nın çıkarlarına göre yeniden çizme hedefinde olduğunu ifade etti.

El-Esed , Suriye ordusunun terörle mücadelede daha kararlı hale geldiğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Pizişkiyan ise, “Suriye’nin birliğine zarar verilmesi, bölge istikrarına darbe vurur,” diyerek İsrail ve ABD’nin hedeflerinin bölge ülkelerini istikrarsızlaştırmayı amaçladığını belirtti.

Irak ise Suriye’ye desteğini sürdürüyor. Irak Halk Seferberlik Güçleri (Haşdi Şabi) Heyeti Başkanı Falih el-Feyyad, Haşdi Şabi'nin Suriye’de faaliyet gösterdiği yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanladı ve sadece Irak sınırları içinde çalıştıklarını vurguladı.

Bu arada, Şam’ın talebi üzerine Suriye’nin kuzeyine yönelik terör saldırılarını ve Halep’teki durumu görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyi’nde acil bir toplantı yapılacağı duyuruldu.

Suriye’nin talebi, Cezayir, Rusya, Çin, Mozambik gibi ülkeler tarafından desteklendi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine olan desteğini bir kez daha vurguladı.

Sahada ise Suriye askeri komutanlığı, Heyet Tahrir eş-Şam’ın kontrol ettiği bölgelere karşı geniş çaplı bir operasyon için hazırlıklarını tamamladı.

Bu operasyonların başında, daha önce Halep’i geri alan 25. Tümen’in komutanı Süheyl el-Hasan bulunuyor. Bu hamle, Suriye ordusunun Astana anlaşması ile belirlenen çatışmasızlık bölgelerinin ötesine geçebileceğine işaret ediyor.

Suriye Savunma Bakanlığı, Rus Hava Kuvvetleri’nin desteğiyle teröristlere ait 5 karargâh ve 7 depoyu imha ettiklerini açıkladı. Hmeymim’deki Rus Koordinasyon Merkezi ise son saatlerde 400’den fazla teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Halep’te yaşam ise oldukça gergin. El-Ahbar gazetesinin aktardığına göre HTŞ, bazı bölgelerde Suriye’nin cep telefonu iletişimini keserken, İdlib’de Türk operatörleri iletişim hizmetlerini kademeli olarak genişletiyor. Halep halkı, bölgede durumun daha da kötüleşmesinden endişe ediyor.