İran Dışişleri Bakanı Arakçi Bağdat'ta

06 Aralık 2024

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Suriye’deki krizin bölgesel etkilerini kontrol altına almak ve iş birliğini güçlendirmek amacıyla diplomatik ziyaretlerine devam ediyor.

YDH - İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Suriye’deki gelişmeleri kontrol altına almak için yürüttüğü diplomatik temaslarına hız kesmeden devam ediyor.

Pazar ve pazartesi günleri Şam ve Ankara’yı ziyaret eden Arakçi, bugün Bağdat’a giderek Iraklı yetkililerle Suriye’deki kriz ve bölgeye etkilerini ele alacak.

Önümüzdeki günlerde ise Katar ve Moskova’ya geçerek temaslarını sürdürecek.

Arakçi'nin temel hedefi, krizin bölgeye yayılmasını önlemek ve bölgesel iş birliğini güçlendirmek. Bağdat’taki temaslarının ardından Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenecek olan ve İran, Türkiye ile Rusya’nın dışişleri bakanlarını bir araya getirecek Doha Forumu'na katılması planlanıyor.

El-Ahbar gazetesinin haberine göre gözlemciler, Doha toplantısından çıkacak kararların Suriye’deki geleceği şekillendirebileceğini düşünüyor. Özellikle Halep ve Hama vilayetlerinde aktif olan silahlı grupların desteklenmesi nedeniyle Ankara, sık sık tepkilere hedef oluyor.

Uzmanlara göre, İran, Türkiye ve Rusya arasında sağlanacak bir uzlaşma, bölgedeki krizi kontrol altına almak için kritik bir rol oynayabilir.

Tahran, Suriye’deki gelişmeleri “ABD ve İsrail’in direnişi baltalamaya yönelik bir planı” olarak değerlendiriyor ve Şam yönetimine destek vermekte kararlılığını sürdürüyor. Arakçi, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, Suriye hükümetinin talepte bulunması halinde İran’ın askeri destek göndermeyi değerlendirebileceğini belirtti.

İran’ın diplomatik girişimleri, askeri temaslarla da destekleniyor. İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, geçtiğimiz günlerde Rusya Savunma Bakanı Andrey Belousov, Irak Genelkurmay Başkanı Abdül Emir Raşid Yarallah ve Suriye Genelkurmay Başkanı Abdülkerim Mahmud İbrahim ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Görüşmelerde, silahlı grupların saldırılarının bölge için oluşturduğu tehlike ve bu saldırıların Suriye’deki direnişi zayıflatmaya yönelik bir “ABD-İsrail komplosu” olduğuna vurgu yapıldı.

İran Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Tahran yönetiminin Suriye hükümetine ve ordusuna tam destek verdiği bir kez daha ifade edildi. Ayrıca, İran ve müttefiklerinin, silahlı gruplarla mücadele için gerekli tedbirleri aldığı vurgulandı.

Üç olası senaryo

İran basını, Suriye krizine ilişkin farklı senaryolar üzerinde duruyor. Tejarat Gazetesi, bu gelişmeler çerçevesinde üç olası senaryoyu şöyle özetledi:

Silahlı grupların zaferi: Militanlar, Şam’ı ele geçirerek Kürt grupları ve Suriye ordusunu mağlup eder ve bir “Suriye İslam Emirliği” kurar. Bu senaryo, Suriye ordusunun düşük moral düzeyi ve ABD’nin Kürtlere yeterince destek vermemesi gibi faktörlerle ilişkilendiriliyor.

Suriye hükümetinin toparlanması: Tahran için en iyi senaryo olarak görülen bu durumda, Suriye hükümeti güç dengesini değiştirebilir ve silahlı grupları yenilgiye uğratabilir.

Suriye’nin bölünmesi: En karmaşık senaryo olarak öne çıkan bu seçenek, Suriye’nin merkezi hükümet, İslami yönetim ve Kürt yönetimi olmak üzere üç farklı bölgeye ayrılması. Bu senaryonun, İsrail ve ABD tarafından desteklenebileceği değerlendiriliyor.