Ayetullah Sistani: Mezhep kışkırtması siyasi

02 Nisan 2007

SAAF-Irak’ın önde gelen dini mercilerinden Ayetullah Ali Sistani, bazı grupların siyasi hedefler

SAAF-Irak’ın önde gelen dini mercilerinden Ayetullah Ali Sistani, bazı grupların siyasi hedefler doğrultusunda Irak’ta mezhebi ve etnik ayrılıklar yaratmak istediğini söyledi.

 

Bürosu aracılığıyla yazılı bir açıklamada bulunan Ayetullah Sistani, bazı şahıs ve grupların siyasi amaçlar doğrultusunda Irak’taki Şii ve Sünni Müslümanlar arasında ayrılık ve çatışma çıkarmaya çalıştığını söyledi.

 

“Bazı şahıs ve gruplar, siyasi çıkarları için Müslümanlar arasında ayrılık ve çatışma çıkarmaya çalışıyor, bu şahısların bu yöndeki çabaları, son dönemlerde bölgedeki siyasi güç savaşının artmasıyla eş zamanlı olarak çoğalmıştır” ifadesinin yer aldığı açıklamada Müslümanlar arasında dayanışmanın güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

 

Ayetullah Sistani, Müslümanların etnik ve mezhebi fitnelerden uzak durması gerektiğini belirterek “Müslümanlar ihtilaflarını dini ilkelere göre çözümlemelidir” dedi.

 

Siyasi eğilimlerden kaynaklanan mevcut gerilimlerin azaltılması gerektiğini de belirten Ayetullah Sistani açıklamasında “Müslümanların görüşlerinin birbirine yakınlaştırılmasıyla tüm İslam beldelerine hakim olmak isteyen ve buralardaki servetlere göz diken düşmanların bu hedeflerine ulaşması engellenebilir” dedi.