Abbas, İsmail Heniye’ye hükümeti kurma görevi verdi

02 Eylul 2007

SAAF-Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, İsmail Heniye’yi ulusal birlik hükümetini

SAAF-Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, İsmail Heniye’yi ulusal birlik hükümetini kurmakla görevlendirdi.

 

Mekke’de sağlanan anlaşmanın ardından Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, Başbakan İsmail Heniye’yi hükümeti kurmakla görevlendirerek yeni kurulacak hükümetten FKÖ’nün yaptığı anlaşmalara bağlı kalmasını istedi.

 

Başbakan İsmail Heniye de anlaşma maddelerinin uygulanmasının zaruri olduğunu belirterek bu anlaşmanın Filistin’de yeni bir süreci başlatacağı ifade etti.

 

Hamas siyasi Büro Başkanı Halid Meşal de anlaşmanın imza töreninden sonra yaptığı açıklamada “Bu anlaşma daha önceki anlaşmalar gibi olmayacak; çünkü kutsal bir mekanda imzalandı, bu yüzden de bu anlaşmaya bağlı kalma konusunda daha fazla çaba gösterilmesi gerekiyor” dedi.

 

Suudi Arabistan Kralı Abdullah da imzalanan anlaşmanın Filistinlilerin, Arap ve İslam dünyasının istediği ve düşmanları kızdıracak türden bir anlaşma olduğunu söyledi.

 

Anlaşmanın imzalandığının duyurulmasından sonra Filistin’de de halk sokaklara çıkarak sevinç gösterilerinde bulundu.   

 

Suudi Arabistan’ın inisiyatifiyle gerçekleştirilen Hamas el-Fetih anlaşması, ulusal birlik hükümetinin kurulmasını sağlamış olması yönüyle olumlu bir adım olarak değerlendiriliyor.

 

Yeni kurulacak hükümetin FKÖ’nün yaptığı anlaşmalara bağlı kalmasının, İsrail’i tanımayacağını söyleyen Hamas’ı ideolojik ve siyasi olarak zor durumda bırakması bekleniyor.