Hamas el-Fetih anlaşmasına tepkiler

02 Eylul 2007

SAAF-Hamas ve el-Fetih arasında Suudi Arabistan’ın inisiyatifiyle Mekke’de sağlanan anlaşma

SAAF-Hamas ve el-Fetih arasında Suudi Arabistan’ın inisiyatifiyle Mekke’de sağlanan anlaşma Filistin içinde ve uluslar arası alanda farklı tepkilere neden oldu.

 

BM Genel Sekreteri, Ürdün yönetimi ve Filistin İslami Cihat örgütü, ulusal birlik hükümetinin kurulması konusunda sağlanan anlaşmayı olumlu karşıladı.

 

İslami Cihat örgütü tarafından yayınlanan bildiride sağlanan anlaşmanın Filistin’de akan kanı durdurması ve Filistin’e yönelik uygulanan ekonomik kuşatmayı kaldırması gerektiği belirtildi.

 

İslami Cihat yayınladığı bildiride ayrıca ilkeleri gereği kurulacak ulusal birlik hükümetinde yer almayacağını açıkladı.

 

Körfez İşbirliği Örgütü de konuyla ilgili bir bildiri yayınlayarak Filistinli gruplar arasında sağlanan anlaşmadan duyduğu memnuniyeti belirtti ve uluslar arası toplumun Filistinlilerin iradesine saygı göstermesi gerektiğini ifade etti.

 

BM genel Sekreteri Ban Ki Moon da sağlanan anlaşmayla Filistin’de dökülen kanın durmasını umduğunu belirtti.

 

Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, Mekke’de sağlanan anlaşmayla ilgili görüş açıklamak için henüz olduğunu söyleyerek ABD’nin İsrail’i tanıyan bir ulusal birlik hükümetiyle işbirliği yapabileceğini ifade etti.

 

İsrail Hükümet Sözcüsü de Mekke’de sağlanan anlaşmayla ilgili olarak Filistin’de kurulacak ulusal birlik hükümetinin Ortadoğu Dörtlüsü’nün (ABD, AB, BM ve Rusya) koyduğu ilkelere bağlı kalması gerektiğini söyledi.

 

İsrail’den yapılan açıklamada ayrıca Filistin’de kurulacak ulusal birlik hükümetinin İsrail’i tanıması gerektiği vurgulandı.

 

İngiliz Dışişleri Bakanı Margaret Beckett Filistin’de yaşanan şiddeti durduracak girişimleri olumlu karşıladıklarını belirtirken Rusya, sağlanan anlaşmayı olumlu karşıladığını belirterek bu anlaşmanın barış ve istikrar için atılmış bir adım olduğunu ifade etti.