Şii ve Sünni Araplar Kerkük’te birleşti

02 Eylul 2007

SAAF-Kuzey Irak’ta yayınlanan Habat gazetesi, Kerkük’teki Şii ve Sünni Arapların anayasanın

SAAF-Kuzey Irak’ta yayınlanan Habat gazetesi, Kerkük’teki Şii ve Sünni Arapların anayasanın 140. maddesini engellemek için ortak bir kongre düzenlediklerini yazdı.

 

KDP’ye yakınlığıyla bilinen Habat gazetesi, anayasanın 140. maddesini uygulama komisyonunun çalışmalarını engellemek için içeride ve dışarıda çabalar bulunduğunu belirterek Kerkük’teki Şii ve Sünni Arapların perşembe günü “Irak’ın Birliği” konulu bir kongre düzenlediklerini yazdı.

 

Irak’ın Birliği Kongresi’ni düzenleyenlerin Saddam rejimine paralel taleplerde bulunduğunu belirten gazete, Saddam döneminde Kerkük’ün ırkçı bir anlayışla Araplaştırılmaya çalışıldığını yazdı.

 

Habat gazetesi, anayasanın 140. maddesinin uygulanmasının bir kırmızıçizgi olduğunu da belirterek kongreye katılanları Araplığı bir araç haline getirmekle suçlayarak “bu kongreye katılanlar eğer Araplığı biraz olsun düşünüyorlarsa her gün onlarca insanın hayatını kaybettiği bombalı saldırılara karşı bir kongre düzenlesinler” ifadesine yer verdi.

 

Arap Birliği Başkanı Şeyh Abdurrahman Munşid el-Asi’nin “Kerkük patlamaya hazır bir bombadır, biz Kerkük’ü terk etmeyeceğiz, Kerkük’ün götürülmesine de izin vermeyeceğiz savaşa hazırız” dediğini nakleden gazete, Kürtlerin birçok kesim tarafından desteklenen Saddam’dan da korkmadığını ispat ettiğini belirterek çıkacak savaşın 140. maddenin uygulanması konusunda olacağını yazdı.