Ria-Novosti: İsrail, Türkiye yoluyla Rus gazı istiyor

02 Ekim 2007

SAAF-İsrail Enerji ve Altyapı Bakanı Benyamin Ben Eliezer, Rus Gazprom Genel Müdürü Aleksi Miller ile

SAAF-İsrail Enerji ve Altyapı Bakanı Benyamin Ben Eliezer, Rus Gazprom Genel Müdürü Aleksi Miller ile İsrail’in Rus doğal gazı alımı meselesini görüştü.

 

Dün Lübnan’da yayınlanan Sefir gazetesinin Rus “İnterfax” ajansına dayandırarak verdiği haberden sonra Rus Ria Novosti haber ajansı da İsrail’in yıllık 2 milyar m3’ün altında olmamak üzere Rus doğal gazı almak istediğini yazdı.

 

Habere göre Rusya, Karadeniz üzerinden döşenen ve 2005 yılında açılan hattın Türkiye’ye yıllık 16 milyar m3 gaz aktarım kapasitesine sahip olduğu kaydediliyor. Hattın Türkiye’den İsrail’e kadar olan kısmının ise Ceyhan ile Askalan arasında olması ve 610 km uzunluğunda olacak hattın 2011 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.

 

Haberde İsrail’in şu anda Mısır üzerinden yıllık 2 milyar m3 civarında ithal ettiği belirtiliyor. Yine İsrail Enerji ve Altyapı Bakanı Eliezer’ın ifadelerine göre İsrail, Katar üzerinden de gaz alımına başlamaya çalışıyor. Nitekim geçtiğimiz günlerde Peres, Katar’ı ziyaret etmişti.

 

Ancak Eliezer’in ifadelerine göre Katar’dan gaz alımı, boru hattının Irak ve Suudi Arabistan’dan geçmesinin gerekliliği dolayısıyla şu anda mümkün gözükmüyor. Katar’ın ürettiği sıvı gaz ise teknik nedenlerden dolayı İsrail tarafından kullanılamıyor.