Lavrov: INF antlaşması artık geçerli değil

30 Aralık 2024

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin farklı bölgelerde kısa ve orta menzilli nükleer kapasiteli füzeler konuşlandırmaya başlamasıyla, bu füzelerin yayılmasını durdurmaya yönelik önerilerinin artık geçerliliğini yitirdiğini açıkladı. Lavrov, Moskova ile Washington arasında stratejik bir diyalog için uygun koşulların mevcut olmadığını belirtti.

YDH - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün yaptığı açıklamada, ABD'nin kısa ve orta menzilli nükleer kapasiteli füzeleri dünya genelinde konuşlandırmaya başlamasıyla, bu tür silahların yayılmasını durdurmaya yönelik geçici önerilerinin artık geçerli olmadığını ve bu önerilerden vazgeçileceğini belirtti.

Rusya ile ABD arasındaki ilişkiler, Soğuk Savaş'ın zirve döneminden bu yana en kötü seviyede ve silahlanma yarışını yavaşlatmayı ve nükleer savaş riskini azaltmayı hedefleyen silah kontrol antlaşmaları çöktü.

Rusya’nın “Yeni START” antlaşmasından, Şubat 2026’daki süresinin dolmasından önce çekilme ihtimaliyle ilgili soruya yanıt veren Lavrov, şu an Washington ile stratejik bir diyalog kurmak için “uygun koşulların” bulunmadığını ifade etti.

TASS ajansının aktardığına göre Lavrov, “Bugün, örneğin, kısa ve orta menzilli füzelerin konuşlandırılmasına yönelik faaliyetlerin geçici olarak durdurulmasını öngören memorandumun pratikte artık geçerli olmadığı ve bu önerinin terk edilmesi gerektiği açıkça görülüyor,” dedi.

Bakan, ABD’nin Rusya ve Çin’in uyarılarını “kibirle” görmezden geldiğini ve bu tür füzeleri dünya genelinde konuşlandırma yönünde adımlar attığını da sözlerine ekledi.

1987 yılında Mihail Gorbaçov ve Ronald Reagan tarafından imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anltaşması (INF), iki süper gücün ilk kez nükleer cephaneliklerini azaltmayı ve bir silah kategorisini tamamen ortadan kaldırmayı kabul ettikleri bir antlaşma olarak tarihe geçmişti.

Fakat ABD, Donald Trump döneminde, Rusya’nın antlaşmayı ihlal ettiğini öne sürerek ve Çin’in orta menzilli füze cephaneliği konusundaki endişelerini gerekçe göstererek 2019 yılında INF antlaşmasından resmen çekildi. Kremlin ise bu suçlamaları defalarca reddetti ve ABD’nin adımını bir bahane olarak nitelendirdi.

Moskova, INF antlaşması kapsamında daha önce yasaklanan orta menzilli nükleer füzeler, balistik füzeler ve 500 kilometre ile 5500 kilometre menzilli kara tabanlı füzelerin geliştirilmesine geçici bir duraklama getirdiğini duyurmuştu.

2018 yılında Trump, Rusya’nın yıllarca süren ihlallerini ve Çin’in orta menzilli füze cephaneliğiyle ilgili endişelerini gerekçe göstererek INF antlaşması’nı sonlandırmak istediğini açıklamıştı.