Foreign Policy: Avrupa'nın enerjide Rusya'da bağımlılığı hala devam ediyor

03 Ocak 2025

Foreign Policy dergisi, Avrupa'nın Rus doğalgazına bağımlılığını tamamen kesmede başarısız olduğunu vurguladı. Dergide yer alan makalede, Avrupa Birliği ülkelerinin 2024'te Rusya'dan 16,5 milyon ton sıvılaştırılmış doğalgaz ithal ettiği ve Rus petrol ürünlerinin üçüncü ülkeler aracılığıyla AB'ye giriş yapmaya devam ettiği belirtildi.

YDH - Foreign Policy dergisi, Avrupa ülkelerinin Rus doğalgazından tamamen vazgeçme çabalarında başarısız olduğunu ele aldı ve enerji alanındaki ilişkilerin hâlâ devam ettiğini belirtti.

Dergiye göre, Almanya liderliğindeki Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltmak için büyük çaba sarf etse de enerji tedariki hâlâ Rusya'dan sağlanıyor ve pek çok Avrupa ülkesi Rus enerji sektörüyle bağlantılarını sürdürüyor.

Rus doğalgaz ithalatı, derginin ifadesiyle, "Avrupa'nın en bariz başarısızlığı" olarak öne çıkıyor.

2024'ün sonlarında Rusya, AB'nin doğalgaz ithalatının yüzde 18'ini oluşturmaya devam ediyordu.

2022 yılında ise, Rusya'nın Avrupa'ya gaz ihracatını yarı yarıya düşürmesi, "Avrupa'nın ruble ile ödeme yapmayı reddetmesi nedeniyle bir ceza" olarak yorumlanmıştı.

Foreign Policy, 2024 yılında Avrupa'nın 16,5 milyon ton sıvılaştırılmış doğalgaz ithal ederek rekor kırdığını ve bu rakamın 2023'teki 15,2 milyon tonu geçtiğini vurguladı.

Ayrıca, Financial Times'ın verilerine göre, Fransa, İspanya, Hollanda ve Belçika'nın liderliğinde Rus doğalgaz ithalatı 2024'te zirveye ulaştı.

Petrol alanında, G7 ve AB'nin 2022 sonu ve 2023 başında yürürlüğe giren varil başına 60 dolar tavan fiyat ve doğrudan ithalat yasağı, Moskova'nın yıllık gelirini milyarlarca dolar azalttı.

Fakat, bazı AB ülkelerinin muafiyetler kapsamında Rus petrolünü almaya devam ettiği belirtildi.

Özellikle Macaristan ve Slovakya gibi kara ülkeleri bu muafiyetlerden yararlanırken, Belçika, Avusturya ve Çekya gibi ülkeler de bu ticaretten fayda sağlıyor.

Öte yandan makalede, Rusya'nın nükleer enerji sektöründeki hakimiyetine de dikkat çekildi.

Avrupa'nın ithal ettiği uranyumun yaklaşık yüzde 20'si Rusya'dan, yüzde 23'ü ise büyük ölçüde Rosatom şirketinin kontrol ettiği Kazakistan'dan geliyor.

Bulgaristan, Çekya, Slovakya ve Macaristan gibi ülkeler tamamen Rus nükleer yakıtına bağımlıyken, Fransa'nın da Rusya ile nükleer enerji iş birliğini sürdürdüğü ifade edildi.