Basın toplantısında konuşan Sudani, İran'a yaptığı ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkileri ve iş birliğini güçlendirme çerçevesinde gerçekleştiğini belirtti. Sudani, "Bölge ülkeleri arasında güven inşasını teşvik eden kapsamlı bir bölgesel diyalog çağrısında bulunuyoruz," ifadelerini kullandı.
Irak Başbakanı, Suriye'deki istikrarın "bölgenin istikrarı için anahtar konumunda" olduğunu vurgulayarak, "Suriye'ye yönelik dış müdahalelerin sona erdirilmesi gerektiğini" söyledi.
Ayrıca, Irak'ın Gazze'deki soykırımı kınama konusundaki tutumunun net olduğunu ve Lübnan'daki sükunetin korunması ile Irak'ın yeniden imar çabalarına katkıda bulunma rolünü sürdürmekte kararlı olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Pizişkiyan, İran ve Irak'ın "bölgedeki terör odaklarının yeniden canlanma riski konusunda ortak bir endişeye sahip olduğunu" belirtti.
Bu tehdidin "iki ülke arasında daha fazla iş birliği ve akılcı bir yaklaşımı" gerektirdiğini ifade eden Pizişkiyan, İran'ın önceliğinin komşu ülkelerle, özellikle Irak'la ilişkileri geliştirmek olduğunu söyledi.
Tahran’a resmi bir heyetle gelen Sudani, İranlı yetkililerle bir dizi toplantı ve görüşme gerçekleştirdi.
Söz konusu toplantılarda iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi, ikili iş birliğinin geliştirilmesi ve bölgesel gelişmelerin ele alınmasının yanı sıra ortak konuların değerlendirilmesi planlandı.
Görüşmede, ikili ilişkiler ve iki ülkenin çıkarlarını güçlendirecek şekilde iş birliğinin geliştirilmesi için yapılan anlaşmalar ve mutabakatların sürdürülmesinin önemi ele alındı.
Toplantıda ayrıca, Suriye'deki gelişmeler ve bu ülkede güvenlik ile istikrarın sağlanması, toprak bütünlüğünün korunması için ortak çalışmalar yapılmasının gerekliliği üzerinde duruldu.
Taraflar, işgalci İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının sonuçlarını da masaya yatırdı. Irak'ın, İran ve Arap dünyasıyla olan yapıcı iş birliği çerçevesinde bölgedeki huzur ve istikrarın sağlanması için çabalarını sürdüreceği vurgulandı.
Irak heyetinde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in yanı sıra Elektrik Bakanı, Ticaret Bakanı, Ulusal Güvenlik Danışmanı, Başbakanlık Danışmanı ve Petrol Bakanlığı Projeler Genel Müdürü de yer aldı.
Görüşmelerde, özellikle eylül ayında Pizişkiyan'ın Bağdat'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında imzalanan ve ziyaretçilerin taşınması için demiryolu bağlantısı, sınır güvenliği, enerji ve ortak sanayi şehirleri gibi alanları kapsayan mutabakatların hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar gözden geçirildi.