Economist: Çin, Suriye'deki Uygur militanlardan endişeli

10 Ocak 2025

İngiliz The Economist dergisi, Türkistan İslam Partisi’nin Suriye'deki faaliyetleriyle Çin hükümetine yönelik tehditlerini ele aldı. Çin, Suriye’deki bu grupla ilgili uzun süredir endişe duyuyor ve grubun bölgedeki varlığını sona erdirmek için yeni stratejiler geliştiriyor.

YDH - İngiliz The Economist dergisi, Suriye'deki Uygur militanların Çin hükümetine tehdit oluşturduğunu belirtti. Türkistan İslam Partisi lideri, geçen ay yaptığı açıklamada, "Çinli kâfirler de Suriye'deki kâfirlerin tattığı azabı tadacak, inşallah," ifadelerini kullanmıştı.

Türkistan İslam Partisi, Çin’in Sincan bölgesinden gelen Uygur militanlardan oluşuyor ve amacı Sincan ile Orta Asya’nın bazı bölgelerini kapsayan bir İslam devleti kurmak. Çin hükümeti, uzun zamandır bu grubun Suriye'deki varlığından endişe duyuyor.

Associated Press ajansı, Çin'in 2016 yılından itibaren Suriye yönetimiyle istihbarat paylaşımı amacıyla aylık toplantılar yaptığını hatırlattı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, 31 Aralık'ta yaptığı açıklamada, tüm ülkeleri Türkistan İslam Partisi'nin "şiddet içeren doğasını tanımaya ve bu grubu yok etmeye" çağırdı.

Ancak, The Economist dergisine göre, diğer ülkelerin bu gruptan korkmasına gerek olmayabilir.

Dergi, Türkistan İslam Partisi’nin eskiden beyaz yazılarla "şehadet" ifadesinin yer aldığı siyah bir bayrak kullandığını, ancak şimdi Doğu Türkistan bayrağına benzer bir bayrağı taşıdığını ifade etti.

Bu bayrak, Sincan bölgesinin Uygur halkı tarafından kullanılan adını temsil ediyor.

George Washington Üniversitesi’nden araştırmacı Sean Roberts, dergiye verdiği demeçte, Türkistan İslam Partisi’nin küresel bir cihat hedefi olmadığını, Batı'yı hedef almadığını ve odak noktasının bağımsız bir vatan olduğunu söyledi.

Fakat Roberts, İslamcılığa olan eğilimleri nedeniyle Sincan'da Uygurlar arasında destek kazandığını da ekledi.

Dergi ayrıca, Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el-Colani Uygur militanlar hakkındaki görüşüne de yer verdi.

Colani, "Onlara sempati duyuyorum, ancak Çin'e karşı verdikleri mücadele bizim mücadelemiz değil," ifadelerini kullandı. Dergiye göre, HTŞ'nin Uygur gruplara Suriye dışındaki operasyonlar için bir üs sağlamasına izin verilmesi pek muhtemel değil, zira yeni hükümetin Çin’i memnun etmek amacıyla bu grupların silahsızlandırılmasına yönelik adımlar atması bekleniyor.