Halid Meşal Suudi Arabistan planına ikna edilmiş görünüyor

01 Ocak 1970

SAAF-Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Mekke Anlaşması’yla 1967 topraklarında bağımsız

SAAF-Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Mekke Anlaşması’yla 1967 topraklarında bağımsız bir Filistin devletinin kurulacağını belirtti.   

 

Hamas Siyasi Halid Meşal Mekke Anlaşması’ndan sonra Filistin Mücadele tarihinde yeni bir aşamanın başlayacağını belirtti.

 

İngiltere’de yayınlanan Guardian gazetesine bir makale yazan Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, tüm Filistinli grupların maddelerine uyacağı Mekke Anlaşması’nın özgürlük ve bağımsızlığın kazanılması şeklindeki Filistin hedefinin gerçekleşmesini sağlayacağını belirtti.

 

Filistinlilerin yalnızca işgalcilere karşı direnişi sürdürmesi gerektiğini belirten Halid Meşal, İsrail’in 11 binden fazla Filistinliyi cezaevlerinde tuttuğunu ve milyonlarca Filistinlinin de ana yurduna dönme hakkından mahrum edildiğini ifade etti.

 

İsrail’in inşa ettiği duvarın ve Filistin’de kurduğu yerleşim merkezlerinin uluslar arası yasaların ihlali olduğunu belirten Meşal, yazısında Mekke Anlaşması’yla 1967 topraklarında başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin fiilen gerçekleşeceğini ifade etti.

 

Bu anlaşmanın Filistinli mültecileri ülkelerine geri getireceğini ve cezaevlerindeki Filistinlileri de kurtaracağını belirten Meşal, yazısında “bu anlaşma ve Filistinlilerin birliklerini koruması, bölgede gerçek bir barışın kurulmasını sağlayacaktır” ifadesine yer verdi.

 

Suudi Arabistan tarafından söz konusu edilen Ortadoğu için Arap Planı, 1967 sınırları içerisinde bağımsız bir Filistin devletinin kurulması karşılığında Arap dünyasının İsrail’le ilişkileri normalleştirmesini öngörüyor.