YDH - İşgalci İsrail güçleri, Kuneytra'nın güney kırsalındaki Resm el-Ruvadi köyünden çekildi ve bu durum, 18 Aralık'tan beri tehcire zorlanan köy sakinlerinin geri dönmesine olanak sağladı.
Köydeki yerel kaynakların el-Ahbar gazetesine aktardığı bilgilere göre, İsrail güçleri, köyde tünel ve silah depolarını arama gerekçesiyle elektrik ve altyapıya yönelik sistematik tahribat gerçekleştirdi.
Köy, işgal altındaki Golan Tepeleri ile ayrım hattına yalnızca 5 kilometre mesafede bulunuyor.
İsrail ordusu, Kuneytra kırsalında, özellikle Um el-Azam bölgesindeki Mantara Barajı yakınlarında Suriye'ye ait askeri altyapıyı yok etmeye devam ediyor.
Ayrıca Kudehna köyü civarındaki Tel Ahmar’ı kalıcı bir askeri üsse dönüştürmek için tahkimat çalışmalarını sürdürüyor.
Haftalar sonra ilk kez, Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNDOF) devriyesi, Yermük Havzası'ndaki Cuma köyünden hareket ederek Merye ve Kuveye köylerinde dolaştı. Ardından Yermük Vadisi’ne hakim olan İsrail'in Cezire kışlasındaki noktasına ulaştı.
Yerel aşiret kaynaklarının el-Ahbar gazetesine verdiği bilgilere göre, devriye bu noktada 15 dakika kadar kaldıktan sonra geri döndü.
Aynı zamanda İsrail, Yermük Vadisi'ndeki tarım arazilerine girişleri sınırlamak için günlük çiftçi geçişlerini düzenlemeye çalışıyor.
Kuneytra'nın merkezi olan Baas kasabasında, İsrail’in işgal ettiği köylerden göç eden 260 aile, terk edilmiş ve savaş nedeniyle ciddi şekilde hasar görmüş devlet mülkü konutlarda yaşıyor.
Öte yandan köylerinde kalan sakinler, İsrail'in dayattığı geçiş saatleri ve sıkı kimlik kontrolleri nedeniyle "Filistin deneyimi" olarak adlandırdıkları zorlayıcı bir yaşam sürdürüyor.
İsrail askerleri, belirtilen saatler dışında hareket eden sivilleri doğrudan hedef almakla tehdit ederken, bölge ileri gelenlerine işgal faaliyetleriyle ilgili bilgi paylaşımı yapılmaması uyarısında bulunuyor.
Bu esnada Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejmi, güneyde güvenlik kontrolünü sağlamak amacıyla "rejimin kalıntılarını temizleme" gerekçesiyle operasyonlarını sürdürüyor. HTŞ’nin askeri komutanı ve rejimin savunma bakanı Murhef Ebu Kasra, Şam'ın bazı grupların özel statü taleplerine olumsuz yaklaştığını belirtti.
Fakat Süveyda'daki yerel kaynaklar, bu grupların silahlarını bırakma şartı olarak Suriye ordusunun yeniden yapılandırılmasını talep ettiklerini ifade ediyor.
Süveyda’daki yerel liderler ve dini otoriteler, bir “Süveyda ordusu” ya da “Süveyda Koruma Kuvvet”i oluşturma ve bunun ardından HTŞ rejimi müzakere yapma fikrini tartışıyor.