YDH - Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s, Lübnan’da devlet kurumlarının tam işleyişine dönülmesi, cumhurbaşkanı seçimi ve yeni bir hükümetin kurulmasının, 26 Kasım’da imzalanan ateşkes anlaşmasının uygulanmaya devam etmesine katkı sağlayacağını belirtti.
Kuruluş ayrıca bunun, uluslararası finansmanın sağlanması için temel olduğunu vurguladı.
Rapora göre, Lübnan ekonomisi son savaşın ardından 8,5 milyar dolar değerinde zarar gördü; bu miktarın 3,4 milyar doları fiziksel hasarlardan kaynaklandı.
Moody’s, hazırladığı raporda, ateşkesin devam etmesi hâlinde ekonomik faaliyetlerin 2025 yılında toparlanabileceğini öngördü.
Raporda, uluslararası bağışçılardan gelen fonların serbest bırakılmasının, kapsamlı bir borç yeniden yapılandırma planı gibi reformların uygulanmasına bağlı olduğu ve bunun sürdürülebilir ekonomik kalkınma için ön koşul olduğu belirtildi.
Moody’s’in tahminlerine göre, Lübnan’daki tahvil sahiplerinin yeniden yapılandırma sonrasında nominal değerlerinin yüzde 35’inden fazlasını alamayacakları beklentisini yansıttığı ifade edildi.
Kuruluş, finansal ve yatırım harcamalarının kısıtlanmasının döviz kuru ve fiyat istikrarını sağlamak için bir önemli olduğunu, ancak bu durumun uzun vadeli büyüme potansiyelini olumsuz etkilediğini kaydetti.
Ayrıca, 2024 sonunda yüzde 150’ye ulaşacağı tahmin edilen kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya oranında ciddi bir düşüş olmadan borç sürdürülebilirliğinin mümkün olamayacağı vurgulandı.
Rapora göre, Lübnan ekonomisinin 2025 yılında yüzde 2 oranında daralması, 2026 yılında ise yüzde 0,8 oranında büyümesi bekleniyor.
Öte yandan, enflasyon oranlarının 2023’te yüzde 221,3’ten 2024’te yüzde 67,4’e gerilediği ve bu oranın 2025’te yüzde 41,3, 2026’da ise yüzde 35,1 seviyesine düşmesinin öngörüldüğü belirtildi.