YDH- Israel Hayom’un bildirdiğine göre, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD), Ugandalı bir hukukçu olan Yargıç Julia Sebutinde, mevcut Başkan Nevef Selam'ın Lübnan'ın bir sonraki hükümetini kurmak üzere ayrılmasının ardından başkanlığı üstlenmeye hazırlanıyor.
Liderlik değişimi, İsrail'in Temmuz ayında Güney Afrika'nın davasına karşı savunmasını sunacağı kritik bir döneme denk geldi.
Israel Hayom, ‘’Lübnan Parlamentosu'nun kısa süre önce yeni seçilen Cumhurbaşkanı Jozef Aun'un Selam'ı hükümeti kurmakla görevlendirmesi talebini kabul etmesinin, UAD liderliğinde bu değişikliği zorunlu kıldığını’’ iddia ediyor.
Şubat 2012'de UAD'ye atanan Sebutinde'nin İsrail’in soykırım savaşına ilişkin savunuculuğu özellikle uluslararası hukuk çevrelerinde büyük yankı uyandırdı.
Sebutinde, ‘’Güney Afrika'nın Gazze savaşının durdurulması için geçici tedbir taleplerini reddederek, İsrail ile Filistin halkı arasındaki çatışmanın hem doğası hem de tarihsel bağlamı itibariyle hukuki olmaktan ziyade temelde siyasi olduğunu ve bu nedenle mahkemenin çözüm alanının dışında kaldığını’’ ileri sürdü.
Uganda'nın BM Büyükelçisi Adonia Ayebare, UAD kararının Uganda'nın bu konudaki resmi duruşunu yansıtmadığını vurgulayarak hükümetini bu tutumdan açıkça uzaklaştırdı.
Israel Hayom, Sebutinde ve Selam'ın her ikisinin de UAD'deki görevlerine Şubat 2024'te seçilmiş olmalarına dikkat çekti.
20 Temmuz 2024'te, Uluslararası Adalet Divanı (UAD) çığır açan bir karara imza atarak İsrail'in Filistin topraklarının büyük bir bölümünü yasadışı olarak ilhak ettiğini ilan etti.
Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Cuma günü yayınladığı istişari kararında İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki politika ve uygulamalarının Filistin topraklarının büyük bir bölümünün ilhakı anlamına geldiğini belirtti.
Bu tavsiye niteliğindeki görüş, yasal olarak bağlayıcı olmasa da büyük önem taşıyor.
Axios, UAD'ın hükmünün, İsrail işgalinin başladığı 1967 yılından bu yana uluslararası bir mahkeme tarafından yapılan en önemli tespitlerden biri olduğunu vurguladı.
Hüküm, ABD de dahil olmak üzere Batılı ülkeler tarafından yaptırım uygulanmasına yol açabilir.
Buna ek olarak mahkeme, tüm BM üyesi devletlerin bölgenin statüsündeki değişiklikleri tanımamakla yükümlü olduğunu ve tüm devletlerin İsrail'in toprakları yönetmesine yardım etmemekle yükümlü olduğunu ve “Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkını kullanmasına yönelik her türlü engelin sona erdirilmesini” sağlamakla yükümlü olduğunu söyledi.