YDH - İranlı yetkililer, ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşüyle eş zamanlı olarak, Almanya, İngiltere ve Fransa temsilcileriyle Cenevre'de görüşmeler gerçekleştirdi.
Söz konusu görüşmeler, samimi ve yapıcı olarak nitelendirildi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin, İran'ın nükleer programı konusunda müzakereleri yeniden başlatma çabasında ciddi olduğunu belirtti.
Arakçi, "Avrupa ülkeleriyle yapılan görüşmeler, nükleer müzakereleri yeniden başlatma yollarını keşfetmeyi amaçlıyor," diyerek görüşmelerin olumlu geçtiğini ifade etti.
Arakçi, devlet televizyonuna verdiği mülakatta, "Avrupa taraflarının müzakereler yoluyla bir çözüme ulaşma konusunda ciddi bir irade sergilediğini hissettik," dedi.
Bakan, ABD’nin yeni yönetiminin müzakerelerin yeniden başlamasına dair tutumunun belirsiz olduğunu da sözlerine ekledi.
Ülkesinin, Avrupalıların endişelerini ele almak için bu konuyu tartışmaya hazır olduğunu belirten Arakçi, "Bu endişelerin haklı bir gerekçesi yok," diye konuştu.
İran Uluslararası İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi de, görüşmelerin İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılmasına odaklandığını açıkladı.
Avrupa Birliği Dışişleri Bakan Yardımcısı Enrique Mora ise İranlı yetkililerle "yapıcı bir toplantı" gerçekleştirdiğini belirtti.
Mora, "Tartışmalar, İran’ın Rusya’ya verdiği kabul edilemez askeri desteğe odaklandı," dedi.
Ukrayna ve Batılı müttefikleri, İran’ı Moskova’ya silah sağlamakla suçluyor. Bu iddialar, İran’ın Ukrayna savaşı bağlamındaki tutumunu hedef alıyor.
Cenevre'deki toplantı, taraflar arasındaki ikinci görüşme olarak dikkat çekiyor ve 2015 yılında İran ile Fransa, Almanya, İngiltere, Çin, Rusya ve ABD arasında imzalanan nükleer anlaşmaya dayanan konuları ele alıyor.
Bu anlaşma, İran’ın nükleer programının uluslararası denetime tabi tutulması karşılığında, uluslararası yaptırımların hafifletilmesini öngörüyordu.
Fakat anlaşma, İran’ın belirli koşullara uymaması durumunda yaptırımların yeniden devreye girmesine imkan tanıyor.