YDH - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Şam’a gerçekleştirdiği ilk ziyarette, Suriye’ye uygulanan yaptırımların acilen gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.
Türk, “Geçiş dönemi adaleti, Suriye’nin ilerlemesinde büyük bir önem taşıyor,” diyerek, intikam ve misillemenin hiçbir zaman çözüm olmayacağını, bunun yerine bir “ulusal toparlanma, gerçeklerin açıklanması ve uzlaşma süreci” gerektiğini belirtti.
Ayrıca, Türk, Suriye’nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğinin ciddi bir tehdit altında olduğunu ifade ederek, bu değerlerin korunması gerektiğini ve devam eden çatışmaların sona erdirilmesi çağrısını yineledi.
Ziyareti sırasında Türk, Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejiminin lideri Ebu Muhammed el-Colani ile bir araya geldi. Görüşmede, “yeni Suriye’nin önündeki fırsatlar ve zorluklar” ele alındı.
Türk, insan haklarının Suriye’nin yeniden yapılanma sürecinde merkezde yer alması gerektiğini ve herkesin özgür, eşit, onurlu bir yaşam sürebileceği bir düzenin inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.
Türk, “Suriye kritik bir dönemeçten geçiyor. Tüm Suriyelilerin cinsiyet, din veya etnik köken fark etmeksizin birlikte kalkınması ve ortak bir gelecek inşa etmesi umuduyla hareket etmeliyiz,” dedi.
BM yetkilisi, Suriye’de öncelikli hedefin hayat kurtarmak olması gerektiğini belirterek, “Yüz binlerce insan hayatını kaybetti, ülkenin büyük bir kısmı harabeye döndü. Nüfusun yüzde 90’ı yoksulluk içinde yaşıyor, sağlık sistemi çökmüş durumda ve birçok okul kapalı,” ifadelerini kullandı.
Türk, milyonlarca Suriyelinin ülke içinde ve dışında yerinden edilmiş olduğunu hatırlatarak, “Gıda, sağlık, eğitim ve barınma gibi temel insan haklarını güvence altına almak için hızlı, kolektif ve eşgüdümlü çabalar gerekiyor. Uluslararası toplum yaptırımlar konusunu değerlendirirken, bu yaptırımların Suriye halkının yaşamına etkilerini göz önünde bulundurmalı. Bu nedenle sektörel yaptırımların kaldırılması amacıyla bunların acilen yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulunuyorum,” dedi.
Son olarak, Türk, Suriye’de tüm taraflarca son 50 yılda yapılan hataların ele alınmasının kritik olduğunu belirterek, ağır insan hakları ihlalleri ve suçlardan sorumlu olanların hesap vermesi gerektiğini vurguladı.