YDH - İşgalci güçleri dün, güney Kuneytra’dan güneybatı Deraa’ya kadar uzanan bölgede bir dizi operasyon gerçekleştirdi.
İsrail askerleri, Sayda, el-Muallaka, Umm el-Lukas, Sisyon, el-Hırbe, el-Mesiretiye, Ayn Zeker ve el-Keyd gibi köylere baskınlar düzenleyerek daha önce defalarca aranan noktaları yeniden aradı.
Ayrıca, eski Suriye ordusunun sabit üsler ya da geçici karargâhlar olarak kullandığı bazı noktalar buldozerlerle yıkıldı.
İşgal güçleri, hoparlörlerle halka evlerinde kalmaları yönünde çağrılar yaparken, helikopter ve insansız hava araçları (İHA) bölge üzerinde alçak uçuş yaptı.
El-Ahbar gazetesine konuşan yerel kaynakların aktardığına göre, “genel güvenlik” yetkilileri, yardım taleplerine yanıt vermedi.
Yapılan sınırlı açıklamalar arasında, “Talimatlara uymanız güvenliğiniz için önemlidir,” ve “Müdahale yetkimiz bulunmamaktadır,” ifadeleri yer aldı.
Bölgedeki sahne, İsrail’in güney Suriye’deki askeri hareketliliğine coğrafi bir denge oluşturduğuna işaret ediyor.
İsrail güçleri, Kuneytra’daki Cebete el-Haşab sınır kapısını güçlendirerek beton bloklar ve önceden hazırlanmış savunma yapıları yerleştirdi.
Ayrıca, Yermuk havzasındaki “Ada Karargâhı” olarak bilinen noktaya ilave buldozerler ve tanklar gönderildi.
Yermuk havzasından bazı aşiret kaynakları, el-Ahbar gazetesine yaptığı açıklamada, Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejiminin, İsrail’in sabit işgal alanlarının bulunduğu köylerdeki bazı kişileri sorguya çağırdığını bildirdi.
Bu sorgularda İsrail askerlerinin kendilerine yönelttiği sorular ve hedef aldığı noktalar hakkında bilgi toplandı.
Bunun yanı sıra, bölge sakinlerinin geçmişte İran güçleri veya Hizbullah ile herhangi bir ilişki kurup kurmadıklarına dair araştırma yapıldı.
Siyonist rejim güçlerinin Kuneytra ve Deraa kırsalında gerçekleştirdiği operasyonlar, HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani’nin, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman el-Sani ile yaptığı görüşmeden sonra geldi.
Colani, bu görüşmede İsrail ile 1974 yılında imzalanan ve taraflar arasında ateşkesi sağlayan anlaşmaya dönülmesi gerektiğini ifade etti.
Colani, İsrail’in “İran yanlısı milislerin varlığı” bahanesiyle bölgeye girdiğini ancak bu bahanenin, Şam’ın kurtarılmasının ardından geçerliliğini yitirdiğini belirtti.
Bir askeri kaynak, bölgede herhangi bir gücün bulunmadığını belirterek, “Bu tür bir gerekçe gerçeklikle bağdaşmıyor. Zira Rusya, ayrıştırma hattı boyunca sabit gözlem noktaları kurarak İsrail ve eski Şam hükümeti arasında karşılıklı güven ortamı sağlamayı amaçladı,” ifadelerini kullandı.
Aynı şekilde, eski bir Suriye ordusu subayı, bölgenin 2019’dan bu yana İran ve Hizbullah güçlerinden arındırıldığını ifade etti.
Bu tarih, eski Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar el-Esed hükümetinin Moskova’nın desteğiyle yerel gruplarla uzlaşı anlaşmaları imzaladığı döneme denk geliyor.