İsrail yanlısı olmayan TikTok yine Amerika'nın hedefinde

17 Ocak 2025

Amerikan ana akım medyasının İsrail yanlısı yayınlarına ve Facebook, Instagram, X gibi sosyal medya platformlarının kullanıcılarını İsrail lehine sınırlayan tutumuna karşılık Çin’e ait Tiktok sosyal medya platformu, kullanıcılarını İsrail lehine sınırlandırmıyor. Amerikalı uzmanlar bu durumun çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu Tiktok kullanıcılarının Gazze’de yaşananları gizlenen gerçekliğiyle öğrenmesini sağladığını belirtiyor.   

YDH- Amerikan haber sitesi Axios’un bildirdiğine göre, Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi TikTok'u yasaklayan bir yasayı engellemeyi reddetti, bu da milyonlarca kullanıcının yakında uygulamaya erişimini kaybedebileceği anlamına geliyor.

Yasak 19 Ocak'ta yürürlüğe girecek.

TikTok'un geleceği için olası senaryolar arasında seçilmiş başkan Donald Trump'ın yasayı Kongre'ye geri göndermesi, bir icra emri yayınlaması, 90 günlük bir uzatma vermesi, uzatma süresi boyunca bir anlaşma yapması veya yönetimine yasayı uygulamama talimatı vermesi yer alıyor.

TikTok, Yüksek Mahkeme'nin müdahale etmemesi halinde Pazar günü uygulamayı kapatacağı uyarısında bulundu.

Yasanın onaylanmasıyla birlikte, TikTok'u kurtarma seçenekleri belirsizliğini koruyor ve nihayetinde ABD şirketlerinin ilgili riskleri üstlenme istekliliğine bağlı.

Yasayı destekleyenler TikTok'un Çinli ana şirket ByteDance altında faaliyet göstermesi nedeniyle ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğunu savunuyor.

Yüksek Mahkeme, “170 milyondan fazla Amerikalı için TikTok, ifade, etkileşim araçları ve topluluk kaynağı için farklı ve geniş bir çıkış noktası sunuyor” dedi.

 

Trump, Çin Devlet Başkanı Xi ile TikTok hakkında bir telefon görüşmesi yaptı

Seçilmiş Başkan Donald Trump, ABD başkanlık yemin töreninden birkaç gün önce Cuma günü Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüştü.

Trump tarafından talep edilen telefon görüşmesinde ticaret, fentanil, TikTok ve diğer önemli konular ele alındı.

Trump, Çin'den ithal edilen ürünlere agresif gümrük vergileri getirme sözü verdi ve 19 Ocak'a kadar bir Amerikan şirketine satılmadığı takdirde yasakla karşı karşıya olan TikTok'un kaderini ele almak zorunda.

Trump'ın yeni ulusal güvenlik danışmanı Temsilci Michael Waltz, Trump'ın yeni yasaya rağmen TikTok'u ABD'de korumayı hedeflediğini belirtti.

 

Emlak kralı TikTok’u ABD’ye ‘uyumlu’ hale getirebileceğini iddia ediyor

TikTok'un ABD operasyonlarını satın almayı hedefleyen bir yatırımcı grubuna liderlik eden emlak kralı Frank McCourt, Cuma günü yaptığı açıklamada teklifinin tamamen finanse edildiğini ve son Yüksek Mahkeme kararına uygun olduğunu yineledi.

“Yüksek Mahkeme'nin yönergelerine uygun ve TikTok'un ABD'de faaliyette kalmasını sağlayacak bir çözüm sunmaya hazırız” diyen McCourt, anlaşmanın 19 Ocak tarihinden önce sonuçlandırılmasının aciliyetini vurguladı.

CNBC'ye konuşan McCourt, grubunun TikTok'u Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyette tutmak için gerekli mali kaynaklara ve teknolojik altyapıya sahip olduğunu belirtti.

TikTok CEO'su Shou Zi Chew, şirketin ABD'de mevcut kalma çabalarını teyit eden bir video yayınladı.

McCourt, Kanadalı işadamı Kevin O'Leary ile birlikte, ABD yasağının uygulanması halinde TikTok'un değeri üzerindeki potansiyel etkilere dikkat çekerek tekliflerine olan güvenlerini dile getirdi.

 

İsrail lobisi ABD'de Tiktok'u yasaklatmak istiyor

Amerika’daki en güçlü İsrail lobilerinden biri olan Anti Defamation League’in (ADL) yöneticisi Jonathan Greenblatt’ın 2023 yılının Kasım ayı başında bir ses dosyası sızdırıldı.

Greenblatt sızdırılan ses dosyasında "TikTok sorunumuz var. Mesele 'sağ ve sol' değil, 'genç ve yaşlı' meselesidir." dedi.

İsrail karşıtı yayınları “Yahudi karşıtı” diye etiketlemesiyle tanınan ADL adlı İsrail lobi kuruluşunun Başkanı Jonathan Greenblatt sosyal medyaya sızan ses kaydında şunları söyledi:

''Bizim en büyük, en büyük sorunumuz TikTok'tur. Bu işin altında daha başka şeyler olduğunu düşünüyoruz, enerjimizi odaklamamız gereken genç nesiller. Bu neslin zihninde İran'la ilgili bir şeyler oluyor ve propagandaları, dilleri ve taktikleri İran propagandası gibi bir şeye dönüştü.''

Amerikan kamuoyunda genç kuşakların haberleri çoğunlukla sosyal medyadan yaşlı kuşakların ise ana akım medyadan takip ettikleri bildiriliyor.

Amerikan ana akım medyasının İsrail yanlısı yayınlarına ve Facebook, Instagram, X gibi sosyal medya platformlarının kullanıcılarını İsrail lehine sınırlayan tutumuna karşılık Çin’e ait Tiktok sosyal medya platformu, kullanıcılarını İsrail lehine sınırlandırmıyor.

Amerikalı uzmanlar bu durumun çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu Tiktok kullanıcılarının Gazze’de yaşananları gizlenen gerçekliğiyle öğrenmesini sağladığını belirtiyor.