İran ve Suriye’den bölge konusunda ortak mesajlar

01 Ocak 1970

SAAF-Resmi görüşmelerde bulunmak üzere dün Tahran’a giden Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar

SAAF-Resmi görüşmelerde bulunmak üzere dün Tahran’a giden Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve eski cumhurbaşkanlarından Haşimi Rafsancani ile görüştü.

 

Görüşmelerde ikili ilişkiler ile bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alındığı belirtilirken, bölge ülkelerinin ilişkileri geliştirmesine vurgu yapıldı.

 

Mehr Haber Ajansının bildirdiğine göre, İran Cumhurbaşkanı, İran ve Suriye arasında, ekonomi, teknoloji, kültür, sanayi, ticaret ve tarım alanlarda iyi bir potansiyelin bulunduğunu söyleyerek, bu potansiyelden en iyi şekilde yararlanmak gerektiğini ifade etti.

 

Ahmedinejad, başta İran ve Suriye olmak üzere, İslam ülkelerinin tedbirli ve mantıklı hareket etmesinin, bölge üzerinde çeşitli oyunlar sergilemek isteyen düşmanların komplolarının bozulmasına sebep olduğunu söyledi.

 

İsrail’in Hizbullah tarafından yenilgiye uğratıldığını, ABD’nin Irak’ta batağa saplandığını belirten Ahmedinejad, bu gelişmelerin İsrail ve ABD’nin çöküşe girdiğinin en bariz göstergesi olduğunu ifade etti.

 

 Düşmanların yaşadıkları başarısızlığı örtbas etmek için Müslümanlar ve İslam ülkeleri arasında fitne çıkarmaya çalıştığını belirten Ahmedinejad, İslam ülkelerinin bu konuda son derece dikkatli olması gerektiğini ve birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

 

“Amerika’nın Irak’ta Şii ve Sünni çatışması çıkarmaya çalışması ya da Irak’ın bölünmesine dair planları başta Irak olmak üzere bütün İslam ülkelerinin zararınadır; zira o zaman sömürgeci güçler bölge üzerinde siyasi ve iktisadi olarak hedefledikleri gayri meşru arzularına rahatlıkla  kavuşabilirler” diyen Ahmedinejad, ABD’nin Irak’ta halkın oyuyla gelmiş hükümetin başarılı olmasını ve konumun güçlenmesini istemediğini söyledi.

 

Ahmedinejad, Hamas ve Fetih arasında varılan Mekke Anlaşması’ndan duyduğu memnuniyeti de dile getirerek,  “Müslümanlar arasında çatışmalar her zaman bölgenin ve Müslümanların zararına neden olurken bundan düşmanlar çok iyi yararlanmışlardır” dedi.

 

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ise görüşmede,  İslam ülkelerinin mevcut potansiyelden, Müslüman halkların refahı ve huzuru için en iyi şekilde yararlanması gerektiğini hatırlatarak, İran’ın  çeşitli alanlarda edindiği tecrübelerden yararlanmak istediklerini söyledi.

 

Esat, İran ve Suriye arasında son zamanlarda ekonomik alanlarda varılan anlaşmaların daha da geliştirilmesi gerektiğini söyleyerek bu durumun iki ülke arasında her sahada işbirliğinin artmasına vesile olacağını söyledi.

 

Amerika’nın bölge üzerindeki planlarının başarısızlığa uğradığını belirten Beşşar Esed, “Amerika, yenilgisini telafi etmek için bölgede yeni fitneler peşindedir. Zaten bunun için de her gün İran ve Suriye’ye karşı yeni asılsız ve yalan iddiaları gündeme getirmektedir” dedi.

 

İslam ülkeleri arasında sürekli ve sık sık görüş alış verişlerinin bölgede düşmanların oyunlarının  bozulmasına vesile olacağını söyleyen Suriye Devlet Başkanı, “Amerika bu çerçevede, bölge halklarını kendine çekebilmek için, Müslümanları birbirine düşürmeye çalışan fitneler çıkarmaya çalışmaktadır. İslam ülkeleri Amerika’nın bu fitneci oyununun bilincinde olmalıdır” dedi.

 

Beşar Esed, Amerika ve İsrail’in, İran ve Suriye’nin konumunu bozmak için, Irak, Filistin ve Lübnan kanalıyla yeni oyunlar sergilediğine de değinerek, bölge ülkelerinin Amerika ve İsrail’in bölgedeki komplolarının bilincinde olmaları gerektiğini belirtti ve “Bölge ülkeleri arasında her alanda ilişkiler ne kadar artarsa düşmanların oyunları da o derece azalacaktır” dedi.

 

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’dan sonra İran Nizamın Maslahatını Belirleme Kurulu Başkanı Haşimi Rafsancani tarafından da kabul edildi.   

 

Rafsancani de görüşme sırasında Irak konusuna değinerek, Irak’ta huzur ve güvenliğin ancak  işgalcilerin çekilmesiyle mümkün olacağını belirterek Irak’ta çatışmaların ve terörist saldırıların çoğunda işgalcilerin rolünün olduğunu söyledi.

Suriye’nin Irak’la ilişkilerini geliştirmeye çalıştığını belirten Beşşar Esed de “Irak’ta huzur ve güvenlik, işgalcilerin bu ülkenin içişlerine müdahalesinin son bulmasıyla ve Irak’taki bütün siyasi parti ve grupların hükümette yer almasıyla mümkün olur” dedi.