Rice, Olmert ve Abbas iki devletli çözüm konusunda hemfikir

01 Ocak 1970

SAAF-ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın İsrail ve Filistin liderleriyle Kudüs’te yaptığı zirve

SAAF-ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın İsrail ve Filistin liderleriyle Kudüs’te yaptığı zirve sona erdi.

 

El-Arabiya televizyonunun beklenenden kısa sürdüğünü belirttiği zirve sonunda açıklamalarda bulunan Rice, Ortadoğu Barış Sürecine hız kazandırmak için yakında bölgeye tekrar geleceğini söyledi.

 

Filistin ve İsrail liderlerinin de yakında tekrar bir araya gelme konusunda anlaşmaya vardığını belirten Rice, “üçümüz de iki devletli bir çözüme bağlılığımızı bir kez daha belirttik” dedi.

 

Bağımsız bir Filistin devletinin şiddet ve terörle kurulamayacağını belirten Rice, Abbas’ın ve Olmert’in Ortadoğu Barış sürecinde ortaya konan “Yol Haritası”na sadık kalınacağı konusunda da görüş birliği içinde olduğunu belirtti.

 

El-Cezire televizyonunun haberine göre ise Olmert ve Abbas’ın katılmadığı basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanı Rice, el-Fetih’e bağlı Filistin güvenlik güçlerinin yapılandırılması için Filistin özerk Yönetimi’ne 86 milyon Dolar teklif etti.

 

ABD ve İsrail’in ihtiyatla karşıladığı Mekke Anlaşması konusunda somut bir açıklamada bulunulmazken, Rice’ın yakında yapılacağını söylediği görüşmede iki devletli çözümü öngören Yol Haritası ile Suudi Arabistan’ın 1967 sınırlarında kurulacak bir bağımsız Filistin devleti karşılığında Arap ülkelerinin İsrail’le ilişkilerini normalleştirmesini öngören Arap planının ele alınması bekleniyor.