YDH - Lübnan'da hükümet kurma süreci, iç ve bölgesel aktörlerin etkisi altında, siyasi karmaşıklıklarla dolu bir süreç olmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve başbakan atamaları, temel siyasi dinamikleri yansıtsa da, bu adımların altında yatan daha derin sorunlar mevcut. Cumhurbaşkanlığına Jozef Aun’un getirilmesi ve Nevaf Selam’ın hükümeti kurmakla görevlendirilmesi, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların ve bölgesel değişimlerin etkisiyle şekillendi. Hizbullah, geçmişteki veto gücünü kaybederken, yeni siyasi koşullara uyum sağlamaya çalışıyor. Ancak el-Ahbar gazetesinin genel yayın yönetmeni İbrahim el-Emin'e göre en büyük soru, Hizbullah'ın bu dönemde nasıl bir yol izleyeceği.
Lübnan'da siyasi çatışmanın merkezinde pek çok başlık bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri, nedenleri ele almak için uygun bir giriş noktası olmayabilir; hatta başbakanın atanması veya hükümetin kurulması bile Lübnan'daki grupların çeşitliliğini yansıtacak şekilde gerçekleşmiyor.
Asıl sakinlikle ele alınması gereken, bu olayların yaşandığı ortamın iklimidir. General Jozef Aun'un cumhurbaşkanlığına gelmesi ve Nevaf Selam'ın hükümeti kurmakla görevlendirilmesi, İsrail'in Lübnan'a karşı savaşı olmasaydı gerçekleşemezdi.
Burada, iki adamın düşmana karşı tutumu veya daha sonra yapacakları şeyler değil, daha önce veto hakkına sahip olan Hizbullah'ın bu avantajını kaybetmesi ve artık her iç veya bölgesel gelişmeyle daha yumuşak ve dikkatli bir şekilde başa çıkmak zorunda kalması söz konusudur.
Tıpkı Suriye'deki yeni duruma uyum sağladığı gibi, Lübnan'daki yeni durumla da başa çıkmaya çalışıyor. Ancak pek çok kişinin cevabını bilmediği soru, Hizbullah'ın eylem kapasitesiyle ilgili değil, önümüzdeki dönemde ne yapmak istediğiyle ilgilidir.
Lübnan'daki genel siyasi tartışmalardan anlaşılan şu ki, birçok kişi olup bitenlerden yalnızca doğrudan veya dolaylı kazanımlar elde ediyor.
Hizbullah'ın yerli rakipleri, Jozef Aun'un cumhurbaşkanlığına nasıl geldiği veya Nevaf Selam'ın nasıl görevlendirildiğiyle pek ilgilenmedi, zira onlar için önemli olan, bu iki ismin başa gelmesinin Hizbullah'a bir darbe indirmesiydi.
Fakat bu yerel güçler, kısa sürede kendilerini, elde ettiklerini düşündükleri zaferi içeride somut gerçeklere dönüştürmeyi engelleyen karmaşık bir durumla karşı karşıya buldular.
Bunun nedeni yalnızca bunu başaramamaları değil, aynı zamanda yaşanan değişimin onların eseri olmaması ve rollerinin "komplocu tanık" rolünü aşmamasıdır.
Lübnan'ın değirmeni bir kez döndüğünde, hiçbir şeyi yerinde bırakmaz. İşin ilginç yanı, Hizbullah'ın rakiplerinin, cumhurbaşkanının Hizbullah'la önceden bir anlaşma yapmasından rahatsız olmaları ve bu rahatsızlığın, iki taraf arasında hükümetin yapısı ve bakanlar kurulu bildirisi üzerine devam eden müzakereler hakkında bilgi alındığında öfkeye dönüşmesidir.
Yerli aktörlerin olup bitenler üzerindeki etkisinden bağımsız olarak, ABD ve Suudi Arabistan'ın açık müdahalesi, seçim ve görevlendirme adımlarının tamamlanması için gerekliydi.
Bu, olayda yerel unsurların olmadığı anlamına gelmiyor. Ancak bu unsurlar, siyasi çekişmelerde kullanılabilecek bir "hileye" dönüşüyor. Örneğin, bugün görevlendirilen başbakanın yaptığı veya cumhurbaşkanının hazırladığı gibi, halk çoğunluğunun ülkede ve yönetimde büyük ve nitelikli bir değişimi desteklediğini söylemek gibi.
Fakat kimse bize bu çoğunluğun nasıl hesaplandığını söylemiyor, zira Ekim 2019 protestoları ile 2025 seçimleri arasında birçok gelişme yaşandı. En dikkat çekici olanı, meclis seçimleri oldu ve bu seçimler halkın gerçek ruh halini yansıttı.
Siyasi yapıya muhalif olanlar kazandı, bazı güçler tamamen meclis sahnesinden çekildi ve diğerleri asgari düzeye indirgendi.
Ancak ne yazık ki, bugün meclis olarak karşı karşıya olduğumuz temsil, mezhepsel arka plana dayalı siyasi bölünmeleri yansıtıyor.
Görevlendirilen başbakan, yardımcılarından birinden, değişim yanlısı destekçilerinin aldığı oy sayısı ile "sistem güçleri"nin aldığı oy sayısını isterse, durumun "tüm dönemlerin kanallarının" sunduğu gibi olmadığını görecektir. Dolayısıyla, mesele Nevaf Selam'ı ve ondan önce Jozef Aun'ı Lübnan'ın hesaplarına geri döndürüyor.
Bu, Jozef Aun ve Selam'ın siyasi güçlerin alışkın olduğu çalışma standartlarına uymak zorunda olduğu anlamına gelmiyor.
İkisi, halkın umutsuzluk ve tembellik karesinden umut ve çalışma karesine geçme arzusundan yararlanarak performansta bir değişiklik yaratmaya çalışabilir.
Ayrıca, Suudi Arabistan ve ABD'nin desteğinden yararlanarak diğer ortakları yeni gerçeklerle yüzleşmeye zorlayabilirler, özellikle de Lübnan'a mali ve ekonomik destek sözleri almayı başarırlarsa.
Fakat tüm bunlara rağmen, günlük yönetim araçları, iki adamı aynı hesaplara geri döndürüyor. Mecliste değil, aynı zamanda sokakta da varlığı ve etkisi olan güçlerle gerçek anlaşmalar yapmaları gerekiyor.
Bu kurallara göre, yeni hükümeti kurma çabaları devam ediyor. Eldivenleri çıkararak, gerçekleri şu şekilde ortaya koyabiliriz:
Cumhurbaşkanı Jozef Aun, tüm siyasi güçlere rağmen cumhurbaşkanlığına geldiğini düşünüyor. Ancak yine de onları sayfayı çevirmeye ve işbirliği yapmaya çağırdı, zira yeni dönemin başlamasını engellememek için bu işbirliğine ihtiyacı var.
İlk hükümetin kurulmasını anahtar bir adım olarak görüyor ve bu nedenle yerel güçlerle bakanlık anlaşmaları yapmaya karşı değil. Görevlendirilen başbakanın büyük güçlerle bakanlık paylaşımı ve portföyler üzerinde anlaşmalar yapmasına da itiraz etmiyor.
Cumhurbaşkanı Aun, hükümetin kurulmasına ilişkin kararnameyi imzalayarak, hükümette yer alacak isimler üzerinde veto hakkına sahip olduğunu düşünüyor.
Önünde iki seçenek var: Diğer güçler gibi bir anlaşmaya girip kendi payını alabilir veya biraz geri çekilip belirli bakanlıklar için uygun görmediği isimleri reddetme hakkını saklı tutabilir. Ayrıca, görevlendirilen başbakana, anayasanın önsözüne aykırı olabilecek bir kabine yapısına dikkat çekme hakkına sahip.
Görevlendirilen Başbakan Nevaf Selam da yarı yerel onayla geldiğini ve dış müdahalenin kendisini diğerlerine tercih ettiğini düşünüyor.
Dolayısıyla, cumhurbaşkanına benzer, ancak aynı olmayan bir hareket alanına sahip. Fakat Selam, Birleşmiş Milletler'deki akademik ve siyasi diplomasi deneyiminden sonra Uluslararası Adalet Divanı'ndaki akademik ve siyasi deneyimine geri dönüyor. Bu nedenle, anayasa ve yasalara bağlı bir adam imajına özen gösteriyor.
Özellikle de mevcut anayasayla ilgili bir fikri varsa ve daha önceki yazılarında ve görevlendirildiği günkü konuşmasında belirttiği gibi anayasa değişikliğini tartışmaya hazırsa, bu imajı korumak istiyor.
Ancak bunun gerçekleşene kadar, anayasanın kendisine verdiği yetkiler çerçevesinde hareket etmek istiyor. Bu nedenle, cumhurbaşkanı, meclis başkanı ve meclis grupları önünde hükümeti kurma yetkilerinden taviz vermeyeceğini tekrarladı.
Selam, Lübnan'daki sistemin kendisinden meclisin güvenini almasını gerektirdiğini biliyor. Güven konusu, görevlendirme konusuyla aynı olamaz, ancak Donald Trump'ın Lübnanlıları hükümetin kurulmasını engellemeleri halinde cehennemi vaat etmesi gibi bir durum hariç.
Bu, basitçe, görevlendirilen başbakanın, hükümetinin başlaması için ihtiyaç duyduğu güveni sağlayacak ağırlıklı bir meclis çoğunluğuyla anlaşmalar yapması gerektiği anlamına geliyor.
Anayasayı yalnızca metin olarak değil, ruhuyla da bildiği için, meclisteki oy hesaplarının ötesinde bir durumla karşı karşıya olduğunu biliyor. Zira Lübnan'da "anayasal uzlaşma" olarak bilinen şey, hükümeti patlatmak için büyük bir meclis grubu gerektirmez.
Peki ya Lübnan Kuvvetleri, Özgür Yurtsever Hareket, Hizbullah veya Emel Hareketi gibi büyük gruplar hükümeti boykot etmeye karar verirse?
Selam, bu nedenle uzlaşmaya hazır görünüyor. Ancak dikkat edilmesi gereken, bu güçlerle gerçek anlaşmalar yapmaya ne kadar hazır olduğudur. Özellikle de bakanlar kurulu bildirisiyle başlayıp bakanlık paylaşımları ve isimlerle biten temel konularda onların görüşlerini veya taleplerini dikkate almak zorunda kalıp kalmayacağıdır.
Şimdiye kadar görünen o ki, Selam bir hükümet kurmak istiyor, ancak cumhurbaşkanının isimleri çizmesini engelleyecek ve meclisteki büyük grupların güvenini kaybetmeyecek en iyi formu bulmaya çalışıyor.
Tabii ki, "İşte benim sunduğum, gerisini siz bilirsiniz," türünden bir maceraya atılmak istemiyorsa.
Nevaf Selam, bölgedeki durum ve İsrail'in Lübnan, Filistin ve bölgede yaptıkları ve yapmakta oldukları konusunda net bir tutuma sahip.
Ancak daha önce var olan direnişin statüsüyle ilgili uzlaşmaya gitmek istemiyor. Belki de bakanlar kurulu bildirisinin başına silahsızlanma maddesi koymanın zamanının uygun olmadığını düşünüyor.
Fakat diğer yandan, Hizbullah'ın direnişle ilgili tutumuna ilişkin sorularına yanıt bulmak için Birleşmiş Milletler'in 51. maddesi gibi uluslararası metinlere başvuruyor. Bu madde, "Birleşmiş Milletler üyesine silahlı bir saldırı gerçekleştiğinde, Güvenlik Konseyi uluslararası barış ve güvenliği sağlamak için gerekli önlemleri alana kadar, üye devletlerin bireysel veya kolektif olarak kendilerini savunma hakkını zayıflatmaz veya ortadan kaldırmaz," diyor.
Selam, bu maddeyi Lübnan halkının herhangi bir işgale veya saldırıya direnme hakkını korumak ve devletin uluslararası kurumlara başvurarak haklarını korumasını sağlamak için kullanıyor.
Bu formül, yalnızca direnişi memnun etmekle kalmaz, aynı zamanda uluslararası meşruiyet kararlarına saygı duyan rakiplerini de kızdırmaz.
Son olarak, görevlendirilen başbakan ile cumhurbaşkanı arasındaki ilişki söz konusu. Selam, Jozef Aun'un kendisinden daha fazla Arap ve uluslararası desteğe sahip olduğunu ve başbakanınkinden daha korunaklı bir konumda bulunduğunu biliyor.
Ayrıca, cumhurbaşkanlığı koltuğunda şu anda ona rakip olacak kimse yok. Üstelik, Jozef Aun'ın işleri yönetme tarzının farkında.
Belki de cumhurbaşkanı, Taif Anlaşması'nın uygulanma şeklinde yeni normlar dayatmanın mümkün olduğunu düşünüyor, tıpkı iç savaşın sona ermesinden bu yana normların dayatıldığı gibi.
Selam ise normlar meselesini ele almak için anayasada değişiklik yapılmasına yönelik bir tartışmaya gitmekten başka bir çözüm bulamıyor. Ancak bu değişiklikler, yetkilerin anayasal kurumlar arasında dağıtılmasına değil, yalnızca sürelerin düzeltilmesine odaklanıyor.
Dolayısıyla, Selam'ın şimdiden kabinenin yönetimindeki konumunu sağlamlaştırmaya hazırlanması gerekiyor. Jozef Aun, Émile Lahud değil ki Selam Fuad Sinyora'nın kişiliğine bürünsün; Jozef Aun, Elias Sarkis değil ki Selam Selim Hoss'un kişiliğini takınsın.
Yapması gereken tek şey, sabah uyanıp gözlerini iyice ovuşturduktan sonra, etrafında dönen danışman ekiplerinin öngörülerine değil, insanların gerçek ihtiyaçlarına göre ilerleyen bir çalışmaya başlamak.
Bu ihtiyaçlar, güçlü yöneticilere değil, güçlü bir yönetime ihtiyaç duyuyor.
Çeviri: YDH