Hamas’tan hükümete girmeyen Filistinli örgütlere eleştiri

01 Ocak 1970

SAAF-Hamas, ulusal birlik hükümetinde yer alman Filistinli grupları eleştirerek bunun Mekke

SAAF-Hamas, ulusal birlik hükümetinde yer alman Filistinli grupları eleştirerek bunun Mekke anlaşmasını görmezden gelmek olduğunu söyledi.

 

Hamas’ın Filistin Yasama Meclisi’ndeki grup sözcülerinden Salah el-Berdevil, ulusal birlik hükümetinde yer almayacaklarını açıklayan Filistinli grupların tutumunu anti demokratik olarak niteleyerek bu tutumun Mekke Anlaşması’nı görmezden gelmek anlamına geldiğini söyledi.

 

Hamas’a ait Filistin Enformasyon Merkezi’nin haberine göre bir basın toplantısı düzenleyen Berdevil, “Hamas şimdiye kadar ulusal uzlaşma belgesinden çok da farklı olmayan Mekke Anlaşmasına bağlı kaldı. Şimdiye kadar bazı hususlara göz yumduysa, bunu ülke için yaptı; ABD ve Siyonist rejim için değil” diye konuştu.

 

Filistinli grupların birliği istediklerini belirten Hamas Sözcüsü, “tüm grupların hükümete katılması gerekmez, hükümet hata yaptığı zaman onu uyaracak muhalefetin de olması gerekir” dedi.

 

Bazı Filistinli grupların hükümete katılma konusunda öne sürdüğü şartların, ABD’nin adımlarıyla aynı yönde olduğunu belirten Hamas Sözcüsü, bunların Hamas’ı tüm bakanlıklardan uzak tutmak istediğini söyledi.

 

Hamas’ın 6 bakanlığı diğer gruplara bırakarak uzlaşmacı bir tutum sergilediğini de belirten Berdevil, “halbuki Filistin anayasasına göre bu gruplara bir veya en fazla iki bakanlık verilebilir” dedi.

 

Hamas’tan Dışişleri, İçişleri ve Maliye bakanlıklarını bağımsız kişilere bırakmasının istendiğini hatırlatan Sözcü, “Hamas bunu yaptı, peki artık bunlar ne istiyor? Tüm bakanlıkları bırakmamızı mı istiyorlar, bu ABD’nin istediğidir” dedi.