Maliki’nin Sadr’ı İran’a kaçırdığı iddia edildi

01 Ocak 1970

SAAF-KDP’ye bağlı bir internet sitesi Başbakan Nuri el-Maliki’nin gönderdiği bir bilgi notuyla

SAAF-KDP’ye bağlı bir internet sitesi Başbakan Nuri el-Maliki’nin gönderdiği bir bilgi notuyla Mukteda Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu komutanlarını İran’a kaçırdığını iddia etti.

 

Başbakan Nuri el-Maliki imzasıyla 14.1.2007 tarih ve 33.147K sayılı “gizli”, “kişisel” ve “acil” kodlu bilgi notunun kopyasını ele geçirdiğini belirten KDP’ye bağlı bir internet sitesi, bunun Başbakan Maliki ile Mukteda Sadr ve İran Devrim Muhafızları arasındaki ilişkiyi gösterdiğini belirtti.

 

Habere göre söz konusu bilgi notunda Amerikalılar razı edilinceye kadar Mehdi Ordusu’nun bazı komutanlarının İran’a gitmesinin iyi olacağı belirtiliyor.

 

Bilgi notunda kazanımların korunması ve mevcut durumla ilgili gerekli hususların gerçekleşmesi konularında Başbakan Maliki ile Mukteda Sadr arasında yapılan telefon konuşmaları yapıldığı ve Başbakan’la Muvaffak er-Rubai arasındaki görüşmeler gerçekleştirildiği belirtiliyor.

 

Haberde yapılan görüşmeler doğrultusunda Mehdi Ordusu’nun İran Devrim Muhafızlarına bağlı bazı komutanlarının ABD’liler tarafından yakalanmaması veya öldürülmemesi için bir müddet için İran’a nakledilmesinin istendiği bildiriliyor.

 

Başbakan Maliki’nin yetkililer arasındaki ihtilaflar giderilinceye kadar Mehdi Ordusu komutanlarının İran’a gitmesini tercih ettiğinin belirtildiği bilgi notunda Mehdi ordusunun ikinci derecedeki komutanlarının ise güneydeki illere gönderilmesinin istendiği ve Irak’taki durumun bu şekilde kalması için Amerikalıların razı edilmesine çalışıldığı ifade ediliyor.

 

Habere göre bilgi notunda intikallerin sağlanması için gerekli güvenlik önlemlerinin de alındığı kaydediliyor.

 

Haberde bilgi notunda şu isimlerin geçtiği belirtiliyor:

 

1-Abbas el-Kufi,

2-Amir Muhsin Hace,

3-Selim Hüseyin,

4-Ezher Maliki,

5-Şeyh Ferhan es-Saidi/Necef

6-Fazıl eş-Şera, (Başbakan Danışmanı)

7-Riyad Nuri/Necef,

8-Ali Fertusi,

9-Haydar el-Araci,

10-Ahmed el-Araci,

11-Amir es-Sadi,

 

KDP’nin sitesi söz konusu bilgi notunun İran’ın Bağdat Büyükelçiliğine, Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi’ne ve Sadr’ın Bürosuna gönderildiğini bildiriyor.

 

Iraklı kaynaklar ise ABD’nin Bağdat güvenlik planı konusunda Başbakan Maliki’yi baskı altına almak için Mukteda Sadr’la İran ve Başbakan Maliki ilişkisi üzerine yeni senaryolar oluşturduğunu ve bu konudaki enformasyon rolünü KDP üzerinden gerçekleştirdiğini belirtiliyor.

 

KDP’ye bağlı bir internet sitesinin “Gönderilen bir bilgi notu Başbakan Maliki’nin Mehdi Ordusu ve İran Devrim muhafızlarıyla ilişkisini ortaya koyuyor” başlıklı haberini değerlendiren Iraklı kaynaklar, bunun Irak hükümetine karşı baskı oluşturmaya çalışan çevrelerin yürüttüğü bir psikolojik savaş olduğunu belirttiler.

 

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen Iraklı kaynaklar, Irak parlamentosundaki Kürt milletvekillerinin Kerkük konusunda Türkiye’nin tezlerine yakın duran Birleşik Irak İttifakı’nı ve Başbakan Maliki’yi baskı altına almak için bu tür taktiklere başvurduklarını belirterek “Bağdat güvenlik planının Maliki’nin son şansı olduğunu belirten bu çevreler, İran, Mehdi Ordusu ve Maliki arasında doğrudan bir ilişki bulunduğu yönünde haberler uydurarak hükümeti baskı altına almaya çalışıyorlar” dedi.