Muhsin el-Hekim: ABD resmen özür dilemelidir

01 Ocak 1970

SAAF-Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi Başkanı Siyasi Danışmanı Muhsin el-Hekim, kardeşi

SAAF-Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi Başkanı Siyasi Danışmanı Muhsin el-Hekim, kardeşi Ammar el-Hekim’in ABD askerleri tarafından tutuklanmasına tepki göstererek, ABD yönetiminin resmen özür dilemesi gerektiğini söyledi.

 

Ammar el-Hekimin tutuklanmasının güvenlik planı çerçevesinde değil, tam tersine güvenlik planını sabote etmeye dönük olduğunu söyleyen Muhsin el-Hekim, kardeşinin İran sınırındaki bir kontrol noktasında tutuklanıp Kut’taki askeri bir üste 11 saat sorgulanmasını ve şiddete maruz bırakılmasını Irak halkına bir saygısızlık olarak niteledi.

 

Ammar el-Hekim’in hiçbir suçlama yapılmaksızın tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Muhsin el-Hekim, Amerikan askerlerinin yaptığının aptallık olduğunu belirtti ve sadece ABD büyükelçisinin özür dilemesinin yetmeyeceğini, ABD hükümetinin de resmen özür dilemesi gerektiğini söyledi.

 

Ammar el-Hekim dün Kut kentinde ABD askerleri tarafından tutuklanmış, daha sonra da serbest bırakılmıştı. ABD’nin Irak büyükelçisi Zalmay Halilzad Ammar el-Hekim’in ABD askerleri tarafından tutuklanmasından dolayı özür diledi.

 

Öte yandan Ammar el-Hekim'in tutuklanması üzerine Irak saatiyle 10'da Bağdat, Ammara, Babil, Necef, Basra, Kut ve nasıriye kentlerinde protesto gösterileri düzenlendi.