YDH - Lübnan parlamentosundaki Özgür Yurtsever Hareket Başkanı Milletvekili Cibran Basil, partisinin iktidara bağlı olmadığını vurgulayarak, "Hükümette 'uşak' olamayız ve iktidara bağlı değiliz, muhalefete gitmek bizim için daha kolay," dedi.
Bu kararın nedenini "belirsiz kriterlere" bağlayan Basil, "Bu kriterlerin yokluğu hükümetin kurulmasını engelledi," diye konuştu.
Aynı zamanda, hareketinin, Emel Hareketi-Hizbullah "ikilisi" ile "hükümeti düşürmek veya engellemek" için ittifak yapma fikrini reddeden Basil, "Cumhurbaşkanı ve Başbakan dışında, mevcut dengeler göz önüne alındığında hiçbir tarafın hükümeti engelleyemeyeceğini" belirtti.
El-Ahbar gazetesinin haberine göre Basil, düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Jozef Aun, Nebih Berri ve Nevaf Selam arasında gerçekleşen üçlü görüşmeyi eleştirerek, bunun iki kusuru olduğunu savundu:
"Birincisi, kararnamelerin Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından üzerinde anlaşmaya varılmadan çıkarılması, daha önce kararnamelerin yayımlanmaması gibi kötü bir görüntüye yol açtı. İkincisi ise Meclis Başkanı'nın kararnamelerin yayımlanmasında ortak gibi görünmesi, bunun anayasada yeri yok."
Basil ayrıca, Nevaf Selam'ın parlamento bloklarıyla yaptığı istişareleri de eleştirerek, "Burada ilk olarak bileşenler arasında ayrımcılık yapılıyor," dedi.
Selam'ın Dürzilerin talep ettiği isimleri ve bakanlıkları kabul ettiğini, Şiilere Maliye Bakanlığı'nı verdiğini, ancak isimlerden birine itiraz etmeye çalıştığında ve başka isimler istediğinde, "Bu isim birinci, ikinci ve onuncu isimdir," cevabını aldığını iddia etti.
Basil, diğer isimler için ise ya onayladığını ya da bazılarının değiştirilmesini istediğini ve "işlerin yoluna girdiğini", ancak aynı durumun başkaları için geçerli olmadığını ifade etti.
Şiilerin beşinci ismiyle ilgili olarak Basil, "Bu, Şiilerin Şii temsilini tekeline almaması ve hükümetin meşruiyetini ortadan kaldırmaması için dışarıdan gelen bir durumdur. Bu doğru olsun ya da olmasın, başkalarına aynı kriteri uygulayarak çözülebilir ve çözümü kolaydır," değerlendirmesini yaptı.
Basil, "Hakkımızdan daha azını kabul etmeyiz," diyerek, “Hristiyanlar ve Sünniler için Başbakan'ın ilgili taraf itiraz etse bile isim belirlediğini, aksi takdirde bakanlığı alamayacağını, komik olanın ise ilgili Hristiyan tarafın yenilgisini ve aşağılanmasını zafere dönüştürmeye çalışması” olduğunu savundu.
Diğer yandan Basil, "Bu tür şeylerin bize uygulanmasını reddettik, ancak sorun, ilgili Hristiyan tarafın onayıyla bu ihlale onay vererek —sadece zafer kazandığını ve istediği sayıda bakanlık elde ettiğini söylemek için— Hristiyanlar için yeni bir felaket yaratmasıdır," ifadelerini kullandı.
Basil, "Daha da kötüsü, ilgili Hristiyan tarafın tüm bunları yapmasının nedeni, hükümetten çıkarılacağımıza inanması veya söz verilmesiydi," dedi.
"Başkalarının bizim adımıza isim belirlemesini kabul etmiyoruz, tıpkı Lübnan Kuvvetleri'ne yaptıkları gibi, aksi takdirde bunu tüm taraflara ve bileşenlere yapsınlar," şeklinde konuşan Basil, "Hakkımızdan daha azını almayı kabul etmiyoruz ve bu alanda yaşananlar, Başbakan'ın bizim payımızdan kendi payına almasıdır," diye ekledi.
Basil, Başbakan'a "rotayı düzeltme" ve hükümetini "adaletle" kurma çağrısında bulunarak, "Eğer Şii ikilinin bloke edici üçte bir çoğunluğa sahip olmasını istemiyorsanız, o zaman onun veya onunla müttefik bakanların sayısını azaltın, bizim bakanlarımızın sayısını değil! Zaten bakan sayısını azaltmaya gerek yok, çünkü hükümeti düşürmek veya engellemek için ikili ile ittifak yapamayız," yorumunu yaptı.