Ortagus, güney Lübnan'da Amerikan görev gücü istiyor

08 Şubat 2025

ABD elçisi Morgan Ortagus, Lübnan-İsrail sınır hattında incelemelerde bulunarak, 18 Şubat ateşkesi sonrası olası bir uluslararası askeri konuşlanma planını gündeme getirdi. Ziyaret, İsrail’in Lübnan topraklarına yönelik saldırılarının devam ettiği bir dönemde gerçekleşti.

YDH - Amerika Birleşik Devletleri (ABD) elçisi Morgan Ortagus’un, İsrail’i "Hizbullah’ı askeri olarak ortadan kaldırdığı" için tebrik etmesinin ardından, güney sınırında gerginlik tırmanıyor.

Ortagus, dün öğleden sonra İsrail ordusunun büyük yıkıma yol açtığı sınır bölgesinde incelemelerde bulundu.

Ziyareti sırasında gözlem ve bilgi toplama faaliyetlerine odaklanan Ortagus, 18 Şubat’ta sona erecek olan ateşkesin ardından bölgedeki durumun nasıl yönetileceğine dair herhangi bir görüşme yapmaktan kaçındı.

Ras Nakura’daki Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) karargâhına askeri helikopterle ulaşan Ortagus’a, ABD’nin Beyrut Büyükelçisi Lisa Johnson ve Ateşkes Denetleme Komitesi Başkanı General Jasper Jeffers eşlik etti.

Ortagus ve beraberindeki heyet, buradan geniş bir araç konvoyuyla Beyada kasabasındaki Lübnan ordusunun 5. Tugay Komutanlığına geçti.

Burada Lübnanlı subaylardan, kurtarılan bölgelerdeki askeri konuşlanma hakkında brifing alan Ortagus, istihkâm birliğinin İsrail’den kalan mühimmat ve diğer kalıntıları temizleme çalışmalarını yerinde inceledi.

Daha sonra Şemaa Kalesi ve Nebi Şemun es-Safa türbesini ziyaret eden Ortagus, Tayr Harfa-Cubeyn üçgeninde Lübnan ordusuna ait bir kontrol noktasında durdu.

Yaklaşık iki saat süren incelemelerin ardından Amerikalı heyet, Lübnanlı askeri yetkililer Sur’a doğru hareket ettikten sonra Ras Nakura’ya geri döndü.

El-Ahbar gazetesinin edindiği bilgilere göre, Amerikalı yetkililer, Lübnan ordusundan Ortagus’un Beyada kavşağından Tayr Harfa üçgenine kadar kullandığı güzergâh üzerinde bulunan ve ABD’yi "terörün anası ve İsrail’in saldırılarındaki suç ortağı" olarak tanımlayan pankartların kaldırılmasını talep etti.

Ziyaretin olası sonuçlarına ilişkin bilgi veren kaynaklar, ABD’nin 18 Şubat sonrasında İsrail’in kontrolünde tutmak istediği bölgelerde, özellikle batı kesimindeki el-Labbune ve Cebel Blat’ta, Amerika'nın liderliğinde takviye edilmiş uluslararası bir askeri gücün konuşlandırılması önerisini değerlendirdiğini aktardı.

Ortagus, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada 18 Şubat tarihinin, "İsrail ordusunun yeniden konuşlanmasına ve Lübnan ordusunun bu bölgelerde konuşlanmasına" sahne olacağını belirtmiş ancak İsrail’in geri çekilmesinin tam mı yoksa kısmi mi olacağına dair net bir ifade kullanmamıştı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Jozef Aun ise Ortagus ile görüşmesinde, işgalci İsrail güçlerinin 18 Şubat’ta tamamen geri çekilmesi, Lübnanlı esirlerin serbest bırakılması ve İsrail saldırılarının sona ermesi gerektiğini vurguladı.