YDH - Lübnan'da hükümet kurma süreci, siyasi güçlerin Amerika’nın emirlerine karşı durma kararlılığını ölçecek en önemli sınav hâline geldi.
ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilci Vekili Morgan Ortagus'un yaptığı açıklamalar, bu sınavın fitilini ateşledi.
Hükümetin kurulma süreci şu an için bu açıklamalardan etkilenmemiş gibi görünse de Şii bakan konusundaki müzakereler devam ediyor.
Fakat el-Ahbar gazetesine konuşan kaynaklar, Ortagus'un sözlerinin hükümetin genel yapısı üzerindeki olası etkilerinden endişe duyuyor.
Bazı siyasi güçler veya bakanlık için düşünülen isimler, Amerika'nın tutumundan etkilenebilir, geri çekilebilir ya da Hizbullah'ın hükümete katılımını engellemek için Başbakan adayı Nevaf Selam'a baskı yapabilir.
Ortagus'un ziyaretinin sonuçları beklenirken, özellikle Nevaf Selam ve Nebih Berri ile yapacağı görüşmelerin ardından hükümet müzakereleri dün de devam etti.
Berri, Nevaf Selam'dan beşinci Şii bakan için isimler aldı. Bu isimler arasında Berri'nin de onayladığı eski bakan Nasır el-Saidi de bulunuyordu.
Ancak Saidi, başlangıçta maliye bakanlığını istemesine rağmen daha sonra özür diledi. Saidi'nin, "ciddi bir şekilde düşündükten sonra hükümete girmesinin kendisine bir fayda sağlamayacağını düşündüğü" belirtildi.
Ayrıca Saidi, "mali danışmanlık alanında Lübnan dışındaki çalışmalarının kendisine büyük bir yıllık gelir sağladığını, bu nedenle bir buçuk yıldan fazla sürmeyecek bir hükümetin kendisine bir fayda sağlamayacağını, özellikle de ülkenin durumunun bu hükümetin lehine olmadığını" ifade etti.
Nevaf Selam, Ortagus’un açıklamalarının yarattığı karmaşanın ardından Cumhurbaşkanı Jozef Aun ile bir araya geldi.
El-Ahbar'ın edindiği bilgilere göre, Nebih Berri de telefonla görüşmeye katıldı. Görüşmede kalan sorunlar ele alındı ve Meclis Başkanı'na yeni isimlerin gönderilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.
Konuya vâkıf kaynaklar, "Nevaf Selam'ın öğleden sonra Ayn et-Tine'ye (Nebih Berri'nin evi) aralarında akademisyen Adnan el-Emin'in de bulunduğu 3 yeni isim gönderdiğini" belirtti. Ancak Berri, cevabını yarına erteledi.
Kaynaklar, Berri'nin cevabını Ortagus ile görüşmeden önce verebileceğini tahmin ediyor.
Fransa da dün, Amerikan temsilcinin açıklamalarının ardından hükümet kurma sürecine dahil oldu.
Fransa Dışişleri Bakanlığı, Paris'in "Lübnan'daki yetkililerin Lübnan halkının tüm kesimlerini temsil eden bir hükümet kurma yeteneğine tam olarak güvendiğini" açıkladı.
Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Ortagus'un açıklamalarıyla ilgili bir soruya cevaben, "Paris, Başbakan adayının bu çıkmazı çözmenin bir yolunu bulacağını umuyor," dedi.
Öte yandan, Özgür Yurtsever Hareket Başkanı Milletvekili Cibran Basil, düzenlediği basın toplantısında, "Biz ne cariye çocukları ne de üvey evlatlar hükümetinde olmayı kabul etmiyoruz," dedi ve "Ya aynı standartlar herkese uygulanır ya da uygulanmaz," diye konuştu.
Basil, "Başbakan adayı bazı gruplara bakanlık hisselerinden istediklerini verdi ve Sünniler ve Hristiyanlar adına karar verdi," değerlendirmesinde bulundu.
Ayrıca Basil, "Kimsenin bizim adımıza temsilcilerimizi belirlemesini ve hakkımızdan daha azını almayı kabul etmiyoruz. Bu, temsil ettiğimiz insanların hakkıdır," ifadelerini kullandı.