YDH - ABD Başkanı Donald Trump'ın Ürdün Kralı II. Abdullah ile Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği görüşmede, Gazze'nin geleceği ve Filistinlilerin tehcir edilmesi konusunu gündeme getirmesi, uluslararası alanda büyük yankı uyandırdı.
Trump, ülkesinin Gazze'nin kontrolünü ele alacağını belirtti. Bu adımın hukuki dayanağı sorulduğunda ise, "ABD'nin yetkisi altında" şeklinde yanıt verdi.
Gazze'nin gelişiminin zamanla ekonomik faydalar sağlayabileceğini iddia eden Trump, bunun "epey zaman alacağını" da kabul etti.
Daha önce Trump, Filistinlilerin "Gazze olmayan başka bir yerde güvenle yaşayacaklarını" öne sürmüştü.
Ayrıca, Mısır ile bir anlaşma sağlayabileceğine olan inancını dile getirerek, "Mısır ile de bir şeyler ayarlayabileceğimize yüzde 99 ihtimal veriyorum," demişti.
Trump'ın bu önerisi, diplomatik bir krize yol açtı. Mısır, Filistin'in varlığına yönelik tehdit olarak nitelendirdiği bu "ciddi gelişmeler" üzerine 27 Şubat'ta acil bir Arap zirvesine ev sahipliği yaptı.
Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn ile koordineli olarak bu plana karşı bölgesel çabalara öncülük ediyor.
Yüksek düzeyli görüşmeler için Washington'da bulunan Ürdün Kralı II. Abdullah, Filistinlilerin tehcir edilmesine ilişkin endişelerini yineledi.
Yerinden edilmiş Filistinlileri kabul etme konusunda, "Herkesin çıkarına olan" bir çözümün gerekliliğini vurgulayarak, "Mısır'ın planını görmeyi beklemeliyiz," şeklinde konuştu.
Öte yandan Kral Abdullah, ülkesinin Gazze Şeridi'nden tıbbi yardıma ihtiyaç duyan yaklaşık 2 bin çocuğu kabul etmeye hazır olduğunu duyurdu.
Abdullah, ABD Başkanı Trump ile Beyaz Saray'da yaptığı ikili görüşmede, "Hemen yapabileceğimiz şeylerden biri, kanser hastası veya çok hasta olan 2 bin çocuğu en kısa sürede Ürdün'e götürmek," ifadesini kullandı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) İşgal Altındaki Filistin Toprakları Temsilcisi Rik Peeperkorn, ocak ayında yaptığı açıklamada, en az 2 bin 500 çocuğun acil tıbbi tahliyeye ihtiyacı olduğunu belirtmişti.
Benzer şekilde, Suudi Arabistan da Trump'ın Riyad'ın Filistin devleti olmadan Siyonist rejim ile ilişkilerini normalleştireceği iddiasını reddetti. Suudi hükümetine yakın bir kaynak, "Suudi veliaht prensi, Trump'ın bahsettiği şeyin bir parçası olarak görülmek istemiyor," dedi.
New York Times'ın haberine göre, Suudi Arabistan'ın normalleşme planı Trump'ın Gazze planıyla karmaşık hâle geldi.
Bölgesel tepkilere rağmen Trump, ABD'nin finansal gücünün bu görüşmelerde rol oynayabileceğine işaret etti.
Ürdün ve Mısır'a yapılan ABD yardımına atıfta bulunarak, "Çok parayla katkıda bulunuyoruz," dedi. Ancak Washington'ın finansman konusunda "tehditlerin üzerinde" olduğunu ve yönetiminin Filistin meselesinde işbirliğini bir öncelik olarak gördüğünü belirtti.