İsrail, Lübnan'dan çekilme süresini uzatmaya çalışıyor

12 Şubat 2025

İsrail, Lübnan'dan çekilme süresini uzatmaya çalışırken, Lübnan bu girişime karşı çıkıyor ve ordusunun göreve hazır olduğunu belirtiyor. Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün rolü tartışılırken, İsrail'in güney Lübnan'daki askeri faaliyetleri devam ediyor.

YDH - İsrail, ABD'nin desteğiyle Lübnan'a dayatmada bulunmaya çalışıyor.

İsrail'in çekilmesi için tanınan sürenin 18 Şubat'ta dolmasına yakın, İsrail süreyi 28 Şubat'a kadar uzatma girişiminde bulundu.

Lübnanlı yetkililer, ABD'den çekilmenin zamanında tamamlanacağına dair güvence istiyor.

El-Ahbar gazetesine konuşan kaynaklar, ateşkesi uygulama komitesinin yarın Ras el-Nakura'da yapacağı toplantının ardından uzatmanın kaçınılmaz hâle geleceğini öngörüyor.

Kaynaklar, ABD'nin uzatmaya alenen karşı çıkmasına rağmen, İsrail'in kuzeydeki yerleşimcilerin dönüşü için belirlediği mart ayı başlarına kadar süreyi uzatma niyetini Lübnan tarafına bildirdiğini belirtiyor.

İsrail, Lübnan topraklarını işgalini sürdürmek için aynı bahanelere başvuruyor.

Özellikle Lübnan ordusunun, işgal güçlerinin çekilmesinden sonra sınır kasabalarına konuşlanmaya hazır olmaması öne sürülüyor.

Cumhurbaşkanı Jozef Aun ise, ordunun hazır olduğunu defalarca teyit etti ve son olarak 18 Şubat'taki çekilme tarihine uyulmasını ve 1701 sayılı kararın uygulanmasını talep etti.

El-Ahbar'ın edindiği bilgilere göre, Aun Amerikalı ve Fransız yetkililere, Lübnan'ın işgal güçlerinin beş nokta da dâhil olmak üzere tamamen çekilmesini istediğini iletti.

Yarınki Ras el-Nakura toplantısında, uluslararası güçlerin beş noktaya konuşlandırılması önerisi de dâhil olmak üzere çeşitli fikirler tartışılacak.

Bunun yanı sıra Fransız güçlerinin bu görevi üstlenmesi yönünde bir Fransız önerisinden bahsediliyor.

Lübnan, müzakerecilere uluslararası güçlerin görevinde herhangi bir değişiklik yapılamayacağını ve Lübnan ordusu ile uluslararası güçlerin bu noktalara veya diğerlerine konuşlanma mekanizması üzerinde anlaştıklarını bildirdi.

Lübnan ordusu, Ateşkes Denetleme Komitesi üyelerine Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü'nün (UNIFIL) işlevinde değişiklik yapılamayacağını ve işgalin devamı yerine alternatif mekanizmalar olduğunu bildirdi.

Lübnan'ın bu çıkışı, ABD Temsilcisi Morgan Ortagus'a atfedilen, işgal güçlerinin yerine beş noktaya (Uveyda, Hamams, Azziye, el-Labbune ve Cebel Balat tepeleri) Amerikan güçlerinin konuşlandırılması önerisi üzerine geldi.

Kaynaklar, Lübnan ordusu temsilcilerinin "ordu komutanlığının herhangi bir uluslararası gücün konuşlandırılması konusundaki çekincelerini ve kurtarılmış Lübnan topraklarının geri alınması konusundaki ısrarını" ileteceklerini söyledi.

Kaynaklar, Lübnan devletinin 2000 yılında güneyin kurtarılması ve 1949 ateşkes anlaşmasına göre Lübnan ile işgal altındaki Filistin arasındaki uluslararası sınırların belirlenmesi sırasında aldığı önlemleri hatırlattı.

Lübnan o dönemde üç nokta (Misgav A'am, el-Mettula ve el-Gacar) hakkında çekincelerini dile getirmiş ve bu noktalarda uluslararası acil durum güçleriyle koordineli olarak güvenlik düzenlemeleri yapılmıştı.

Bu kez, Güvenlik Konseyi tarafından verilen yetki ve birbirini izleyen Lübnan hükümetlerinin onayıyla UNIFIL güçlerinden yardım almayı neyin engellediği sorusu soruluyor.

Kaynaklar, "Lübnan'daki barışı koruma güçlerinin, zaman zaman İsrail'e meyletmelerine rağmen, Birleşmiş Milletler görevini yerine getirmede kontrolleri olduğunu ve 6. madde kapsamındaki görevleri dâhilinde güneylilerle çoğu zaman çatışmaya girmediklerini, ayrıca Amerikan veya Fransız ordularının güney sınırına konuşlandırılmasının İsrail ordusuyla ortak çıkarlar doğrultusunda olduğunu" belirtti.

Denetleme Komitesinin İsrail'e olan eğilimi ve ateşkesin sona ermesinden bu yana kayıp görünen UNIFIL güçlerini azaltma girişimi gün geçtikçe ortaya çıkıyor.

Kaynaklar, komitenin uluslararası toplumun yeniden inşa sürecini desteklemesi karşılığında İsrail'in istediği operasyonel talepleri kabul etmesi için Lübnan tarafına baskı yapmaya çalıştığını belirtiyor.

Askeri kaynaklar, İsrail güçlerinin Yarun'dan Blida'ya, Meys el-Cebel'den Hula'ya kadar bir dizi güney kasabasından çekileceğini, ancak işgal altındaki Filistin'e bitişik bölgeleri geçici olarak elinde tutacağını tahmin ediyor.