YDH - Güney Afrika Dışişleri Bakanı Ronald Lamola, ülkesinin, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesine yönelik mali yardımları durdurma tehditlerine rağmen, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine açtığı soykırım davasından vazgeçmeyeceğini taahhüt etti.
Lamola, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, Trump'ın tehditlerine rağmen Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhindeki davasını sürdüreceğini belirtti.
Lamola, "İlkelerimize bağlı kalmanın bazen sonuçları olur, ancak bunun dünya ve hukukun üstünlüğü için önemli olduğuna inanıyoruz ve bu duruşumuzda kararlıyız," dedi.
Cape Town, bu ayın başlarında, ABD Başkanı Donald Trump'ın Güney Afrika'ya yönelik tüm Amerikan yardımlarını durdurma ve beyaz Afrikalıları mülteci olarak yeniden yerleştirme planı geliştirme yönündeki son yürütme emriyle ilgili endişelerini dile getirmişti.
Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı, ülke hükümetinin Başkan Trump tarafından çıkarılan son yürütme emrinden haberdar edildiğini duyurmuştu.
Trump, toprak politikaları ve Siyonist rejim aleyhine açılan soykırım davası nedeniyle Güney Afrika'ya mali yardımların kesilmesi yönünde bir kararname imzalamıştı.
Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Trump'ın ülkesinin toprak gaspı ve belirli insan gruplarına kötü muamele ettiği yönündeki suçlamalarını reddetmişti.
Ramaphosa, X platformundaki resmi hesabından yaptığı açıklamada, "Güney Afrika, hukukun üstünlüğüne, adalete ve eşitliğe derinden bağlı, anayasal bir demokrasidir. Hükümetimiz herhangi bir araziye el koymamıştır," ifadelerini kullandı.
Ramaphosa ayrıca, "Yakın zamanda kabul edilen kamulaştırma yasası bir el koyma aracı değildir, aksine anayasanın öngördüğü şekilde arazilere kamu erişimini adil ve hakkaniyetli bir şekilde sağlamayı amaçlayan yasal bir düzenlemedir," diye ekledi.
Devlet Başkanı, Güney Afrika'nın da ABD ve diğer ülkeler gibi, arazilerin kamu yararına kullanım ihtiyacı ile mülkiyet haklarının korunması arasında denge kuran kamulaştırma yasalarına sahip olduğunu açıkladı.