HTŞ rejimi ile SDG arasındaki müzakerelerde çıkmaz

14 Şubat 2025

HTŞ rejimi ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki müzakereler, SDG militanlarının Suriye ordusuna entegrasyonu konusunda çıkmaza girerken, ABD politikalarındaki olası değişiklikler ve Abdullah Öcalan'dan gelecek bir açıklama bekleniyor. Görüşmeler, SDG'nin statüsünü çözmeyi ve kontrol edilen toprakları birleştirmeyi amaçlıyor.

YDH - Suriye'deki Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejimi ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki müzakereler, SDG savaşçılarının Suriye ordusuna entegrasyonu konusunda çıkmaza girerken, ABD politikasındaki potansiyel değişiklikler ve PKK lideri Abdullah Öcalan'dan gelebilecek bir açıklama bekleniyor.

Görüşmelerin amacı, SDG'nin statüsünü çözmek ve Suriye topraklarını birleştirmek olarak açıklandı.

ABD, ülkeleri kuzeydoğu Suriye'de tutulan vatandaşlarını geri almaya çağırarak, bölgeye uzun vadeli bağlılığında potansiyel bir değişimin sinyalini veriyor.

ABD'nin geçici BM Daimî Temsilcisi Dorothy Shea, ABD'nin kuzeydoğu Suriye'deki IŞİD gözaltı merkezlerinin güvenliğini sağlama yardımının "sonsuza kadar devam edemeyeceğini" belirtti ve ülkeleri yerinden edilmiş ve gözaltına alınmış vatandaşlarını geri göndermeye çağırdı.

Shea ayrıca, bölgedeki devam eden çatışmalardan duyduğu endişeyi dile getirerek, ABD'nin SDG'nin IŞİD ile mücadeleye odaklanmasına olanak sağlayacak bir ateşkes taahhüdünü vurguladı.

HTŞ, IŞİD gözaltı tesisleri ve kamplarının güvenliğini sağlamada SDG'ye karşı uygulanabilir bir alternatif olarak konumlanıyor. Şam, SDG ile yenilenen bir çatışmanın uluslararası tepkiyi tetikleyebileceğinin ve yaptırımların kaldırılmasını ve ekonomik kalkınmayı geciktirebileceğinin farkında.

Suriye, SDG'ye Suriye ordusuna birleşik bir güç olarak değil, bireysel olarak entegrasyonu kabul etmesi için baskı yapıyor.

Ulusal Diyalog Konferansı sözcüsü Hasan Dughaim, SDG dahil silahlı grupların konferansa katılmak için silahsızlanması ve Savunma Bakanlığı'na entegre olması gerektiğini belirtti.

Dughaim, SDG'nin tüm Kürtleri temsil etmediğini ve hiçbir grubun Suriye içinde özel ayrıcalıklar veya toprak kontrolü talep etmemesi gerektiğini ileri sürdü.

Bu açıklamalara rağmen, Suriye Cumhurbaşkanlığı SDG ile müzakerelerin devam ettiğini açıkladı. İyi niyet göstergesi olarak SDG, elektrik üretmek için el-Cebse doğalgaz tesisinden Humus'taki el-Rıyan istasyonuna 1,2 milyon metreküp ilişkili gaz pompalamaya başladığı bildirildi. Yakıt konvoyları da Suriye içlerine doğru hareket etmek üzere hazırlanıyor.

El-Ahbar gazetesine konuşan konuya aşina kaynaklara göre, Şam ve SDG arasındaki son teknik müzakereler askeri ve idari konuları kapsadı.

HTŞ rejimi, SDG militanlarının orduya entegre edilmesinde ve IŞİD gözaltı merkezlerinin kontrolünün ele alınmasında ısrar ediyor. Görüşmeler, SDG'nin yerel yönetimlere katılımını ve kültürel haklarını da içeriyor.

ABD ve Fransa, İngiltere ve Almanya dahil olmak üzere Avrupa ülkeleri, askeri çatışmaları önlemek için net bir anlaşma için baskı yapıyor. Türkiye, HTŞ'yi PKK'nın bölgedeki varlığını diplomasi veya askerî harekât yoluyla ortadan kaldırmaya çağırıyor.

Millî Savunma Bakanlığı, Suriye'deki varlığının sınırları güvence altına almayı ve özellikle kuzeydoğuda terörü ortadan kaldırmayı amaçladığını yineledi.

Bakanlık, bu konuda HTŞ ile bir anlayış birliği olduğunu iddia etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, SDG'nin Suriye ulusal güçlerine entegrasyonu çağrısında bulunurken, Fransa Dışişleri Bakanı Jean Noel Barrot da ülke çapında bir ateşkesin gerekliliğini vurguladı.

Irak Kürdistanı Başbakanı Mesrur Barzani ise, Kürtlerin Suriye siyasi sürecine katılımını savunarak, SDG'nin Suriye'deki tüm Kürtleri temsil etmediğini belirtti.