BM: Suriye ekonomisinin toparlanması 50 yıldan fazla sürecek

21 Şubat 2025

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayımlanan rapora göre, Suriye ekonomisinin 14 yıldır süren savaş ve uygulanan yaptırımlar nedeniyle savaş öncesi seviyesine gelmesi 2080 yılını bulacak.

YDH - Birleşmiş Milletler (BM), 20 Şubat'ta yayımladığı raporda, Suriye ekonomisinin 14 yıldır süren acımasız savaş ve ülkeye uygulanan amansız yaptırımlar nedeniyle 55 yıl sonra, yani 2080'den önce tam olarak toparlanamayacağını vurguladı.

BM Kalkınma Programı'nın (UNDP) değerlendirmesine göre, "Suriye'deki 14 yıllık çatışma, yaklaşık kırk yıllık ekonomik, sosyal ve beşeri sermaye ilerlemesini geri aldı."

Raporda, "Mevcut büyüme oranlarıyla Suriye ekonomisi, çatışma öncesi GSYİH seviyesine 2080'den önce ulaşamayacak. Toparlanmayı 10 yıla indirmek için yıllık ekonomik büyüme altı katına çıkmalı ve ekonomiyi çatışma olmasaydı olacağı yere getirmek için 15 yıl boyunca iddialı bir şekilde on katına çıkması gerekecek," ifadelerine yer verildi.

Ayrıca rapora göre, Suriyelilerin onda dokuzu şimdi yoksulluk içinde yaşıyor ve ülkenin GSYİH'si 2011 öncesinin yarısından daha az durumda; bu da yaklaşık 800 milyar dolarlık bir kayba işaret ediyor.

İşsizlik de üç katına çıktı, yani her dört Suriyeliden biri işsiz.

Raporda, "Bu ekonomik şokların etkisi, yaptırımlar da dahil olmak üzere uluslararası izolasyonla daha da arttı ve hâlihazırda kırılgan olan bir ekonomiye ek yük getirdi," denildi.

Bunun yanı sıra raporda, "Toparlanma, net bir ulusal vizyon, derinlemesine reformlar ve kurumlar arasında etkili koordinasyon gerektiriyor. Pazar erişimini genişletmek, Suriye'nin ekonomik toparlanması için çok önemli," değerlendirmesine yer verildi.

Batılı ülkelerin, özellikle de Washington'ın uyguladığı yaptırımlar, 2011'de vekalet savaşının başlamasından bu yana geçen 14 yılda Suriye ekonomisini yerle bir etti.

Yaptırımlar, Suriye'ye insani yardım sağlama konusundaki uluslararası çabaları engelledi ve Suriye vatandaşlarının günlük yaşamları üzerinde yıkıcı etkiler yarattı.

ABD'nin enerji zengini bölgeleri işgal etmesi ve Suriye petrolünün yağmalanması, ülke enerji sektörüne on milyarlarca dolar değerinde kayıp yaşattı.

Suriye, savaşın başlamasından sonra önemli ölçüde artan uluslararası yaptırımlar altında bulunuyor.

ABD yaptırımları, eski Devlet Başkanı Beşşar el-Esed hükümetinin geçen yıl 8 Aralık'ta düşmesinden sonra da kaldırılmadı.

Bu düşüşün ardından Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) örgütü ülkeyi ele geçirdi ve eski el-Kaide lideri Ebu Muhammed el-Colani başkanlığında geçici bir otorite kurdu.