YDH- Savaş sırasında Gazze'de görev yapan İngiliz doktorlar, Filistinliler için uzun vadeli sağlık sonuçları konusunda ciddi uyarılarda bulunarak, birçok kişinin ölmeye devam edeceğini söyledi.
Bulaşıcı hastalıkların yaygınlığı, yetersiz beslenmeye bağlı sağlık sorunları, hastanelerin yıkılması ve doktorların öldürülmesi nedeniyle İsrail bombardımanı durduktan sonra bile ölüm oranlarının yüksek olacağına dikkat çekildi.
El-Meyadin’in bildirdiğine göre, Gazze'deki eş-Şifa ve el-Ehli Arap Hastanelerinde çalışan İngiliz-Filistinli rekonstrüktif cerrah Profesör Gassan Ebu Sitte, çocukları etkileyen ciddi yetersiz beslenmenin altını çizerek, birçoğunun “asla iyileşemeyeceğini” belirtti.
Tahminlere göre, Gazze'deki İsrail soykırımında ölenlerin sayısı 186 bine ulaşabilir ki bu rakam Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından bildirilen 46 bin 700 ölümden yaklaşık dört kat daha fazladır.
Emekli bir İngiliz organ nakli cerrahı olan Prof Nizam Mamode, İsrail’in soykırımı sırasında sağlık çalışanlarının hedef alınmasına atıfta bulunarak “travma dışı ölümlerin” 186 bini aşabileceği uyarısında bulundu. Bir zamanlar Gazze Şeridi'nin kuzeyini kapsayan bölgede altı damar cerrahından sadece birinin kaldığını ve hiçbir kanser patoloğunun hayatta kalmadığını belirtti.
Ebu Sitte, tıp uzmanlarından oluşan ekiplerin tamamının yok olduğunu ve yerlerine yenilerini koymanın 10 yıl kadar sürebileceğini söyledi. “Bazı uzmanlıkların içi boşaltıldı” diyen Ebu Sitte, nefrolog ya da acil tıp uzmanı doktor kalmadığına dikkat çekti.
Gazze'nin sağlık geleceği, çocukluk travmasının ortasında yeniden inşa edilmeye bağlı
Gazze nüfusunun uzun vadeli sağlığı bölgenin ve altyapısının yeniden inşasına bağlı olacak, ancak Ebu Sitte, barınmanın kuzey Gazze'ye dönmeyi düşünen tıp uzmanları için büyük bir zorluk olduğunu vurguladı.
Ebu Sitte şöyle devam etti: “İkinci Dünya Savaşı'ndan kurtulan insanlar üzerinde yapılan çalışmalar, çocukken yetersiz beslenenlerin bulaşıcı olmayan hastalıklara yakalanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstermiştir.”
Birçok çocukta geri dönüşü olmayan hasarların meydana geldiği konusunda uyarıda bulunan Ebu Sitte ayrıca, bu tür bir travmanın “iyileşmeyeceği” konusuna da dikkat çekti.
BM kısa süre önce Gazze'de 2025 yılında 60 binden fazla çocuğun akut yetersiz beslenme nedeniyle tedaviye ihtiyaç duyacağını ve bazılarının şimdiden hayatını kaybettiğini bildirdi.
Bir diğer büyük endişe de kanalizasyon tesisleri gibi altyapının tahrip edilmesiyle daha da kötüleşen hastalıkların yayılması.
Ebu Sitte, temiz su, kanalizasyon sistemleri ve sağlık altyapısı eksikliği nedeniyle hepatit, ishalli hastalıklar, solunum yolu hastalıkları ve yeniden ortaya çıkan çocuk felci gibi hastalıkların yayılmaya devam ettiğini belirterek durumu felaket olarak nitelendirdi.
Ayrıca, ilaca dirençli bakterilerin artışı konusunda da uyarıda bulunarak, tedavi ettiği yedi hastadan altısında “birden fazla ilaca dirençli bakteri” bulunduğu bir örneği paylaştı. On üç binden fazla Gazze sakininin savaşla ilgili yaralanmalar nedeniyle acilen ameliyat edilmesinin gerektiği belirtildi ki bunun da sağlık sistemini nesiller boyu zorlayacağı vurgulandı.
Her iki doktor da tanık oldukları yaralanmaların ciddiyetinin altını çizerken, Mamode tedavi ettiği hastaların %70'inin çocuk olduğunu belirtti.
Mamode şöyle dedi: “Üç yaşında bir çocuğu bir hafta boyunca yoğun bakımda tutuyorsunuz ve bize 'Anne babası öldü, kardeşleri öldü. Bekleyin ve onlar için birilerinin gelip gelmeyeceğini görün.”
Başka savaş bölgelerinde de çalışmış olan Ebu Sitte, hastalarının yarısının çocuk olduğunu ve Gazze'de olduğu kadar çok sayıda ampütasyonu bir günde yapmadığını belirtti.
15 ay süren savaşın psikolojik etkilerinin, insanlar hayatta kalma modundan çıktıkça önümüzdeki aylarda daha belirgin hale geleceği uyarısında bulunan Mamode, “Bu baskı ortadan kalktığında, [psikolojik etkiler] her türlü şekilde kendini gösterecek.” dedi.