ABD, Ukrayna'ya yapılan askeri yardımları askıya aldı

04 Mart 2025

Bir Pentagon yetkilisi, yaptığı açıklamada Trump'ın Zelensky ile yaptığı hararetli görüşmenin ardından Ukrayna'ya yapılan yardımların durdurulması emrini imzaladığını söyledi.

 Üst düzey bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisinin Bloomberg'e yaptığı açıklamaya göre Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Polonya'daki transit bölgelerdeki sevkiyatlar da dahil olmak üzere Ukrayna'ya yapılan askeri yardımların durdurulması talimatı verdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Rusya ile savaşın sona ermesine ilişkin açıklamalarına sert tepki göstererek, ABD'nin artık bu duruma tolerans göstermeyeceğini belirtmişti.

Ajansın Amerikalı yetkiliye dayandırdığı haberine göre talimat, Trump yönetimi Ukraynalı liderlerin “barışa iyi niyetli bir bağlılık gösterdiklerini” tespit edene kadar geçerli olacak.

Şu anda Ukrayna'da bulunmayan tüm ABD askeri teçhizatı durdurulacak. Buna Polonya'daki transit bölgelerde bulunan silah ve teçhizat sevkiyatlarının da dahil olduğu bildirildi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan silahların en az %30'u, 2022 yılı başından 2024 yılı sonuna kadar Kiev'e yaklaşık 69 milyar dolar askeri yardımda bulunan ABD tarafından tedarik edilmekte.

ABD, Ukrayna'ya ordusunun operasyonlarını sürdürmesini ve ilerleyen Rus güçlerine direnmesini sağlayan önemli silahlar tedarik etmekte. Bunlar arasında toplar, mermiler, hafif silahlar, tanksavar silahları, araçlar, zırhlı araçlar, tanklar, hava savunma sistemleri, gelişmiş roket topçu sistemleri ve balistik füze sistemleri yer almakta.

Trump bu emri Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ile Oval Ofis'te yaptığı hararetli görüşmenin ardından verdi.

Zelenskiy, Rusya ile olası bir barış anlaşmasını ve ABD ile ikili anlaşmaları görüşmek üzere Beyaz Saray'a davet edilmişti. Ancak toplantı, Trump ve Başkan Yardımcısı J.D. Vance'in Zelensky'nin gitmesi istenmeden önce onunla çatışmasıyla yaşanan gergin bir çatışmanın ardından aniden yarıda kesildi.

Bu arada Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Zelenskiy'nin Beyaz Saray'da yaptığı açıklamaların Kiev'in barış istemediğini ve müzakerelere hazır olmadığını gösterdiğini söyledi.

Peskov, “Bu durumda elbette sadece Washington'un çabaları ve Moskova'nın hazır olması yeterli olmayacaktır” dedi.

Peskov düzenlediği basın brifinginde Ukrayna'daki durumun “kolay olmadığını” vurgulayarak çatışmanın çözümü için bugün her türlü yapıcı girişime ihtiyaç duyulduğunu belirtti ve ekledi: “Bu tür nihai barış planlarının bazı ilk ana hatları var. Ancak henüz gündemde tutarlı ve detaylı bir barış planı olduğunu söylemek için bir neden yok.”

Trump'ın ABD'de iktidarı devralması, Washington'un Ukrayna-Rusya çatışmasına ilişkin tutumunda keskin bir değişikliğe yol açtı. Trump yönetimi, Rusya ile diplomatik müzakerelere çatışmanın devamından daha fazla öncelik vererek, önceki hükümetin Kiev'e verdiği güçlü destekten uzaklaştığının sinyalini verdi. Bu politika değişikliği, Ukrayna'nın konumunu ciddi şekilde zayıflatabileceğinden korkan Avrupalılar arasında endişeye neden oldu.