Hersh: Prens Bender Şiilere karşı Pentagon'u finanse ediyor

03 Şubat 2007

SAAF-Amerikan Newyorker dergisi genel yayın yönetmeni Semour Hersh, canlı yayında El-Cezire televizyonunun sorularını yanıtlayarak

SAAF-Amerikan Newyorker dergisi genel yayın yönetmeni Seymour Hersh, canlı yayında El-Cezire televizyonunun sorularını yanıtlayarak Ortadoğu’da yapılan gizli çalışmalara dikkat çekti.

 

ABD Başkanı George W. Bush ile Bush üzerinde büyük etkisi olan Suudi Arabistan Ulusal Güvenlik Sorumlusu Prens Bender’in beraber çalıştığını kaydeden Hersh, “ılımlı Sünni ülkeler”le birlikte Şii hilaline karşı özelikle İran ve Suriye’ye karşı gizli çalışmalar yürütülüyor, dedi.

 

Bu çalışma özellikle Lübnan’daki Hizbullah hareketine karşı yoğunlaşıyor, diyen Hersh Lübnan’da Sünni Sinyora ile Hasan Nasrullah ve Mişel Avn arasındaki gerilime dikkat çekti.

 

Suudi Arabistan ile ABD’nin Lübnan’da ortak çalıştığını kaydeden Hersh, Prens Bender ile Türki Faysal’ın bu anlamda çalıştığını ve Bender’in elinde çeklerle gelerek Yeni Muhafazakarlar tarafından sunulan projelerini finanse etmesi zor olan Pentagon’un yerine bütçeyi karşılama sözü verdiğini savundu.

 

Şiilere karşı savaş yürütüldüğünü söyleyen Hersh, “Hükümetim İran’da Şiilere, Suriye’de de Alevilere karşı baskı uyguluyor” şeklinde konuştu ve ABD’nin İran’da Azeriler, Beluclar ve Kürtler üzerinde yoğun bir çalışma yaptığını söyledi.

 

“Ancak Irak’ta Maliki bizim yönetimimizden daha çok İran’a yakın bir isim. Bu da Irak’ta işi zorlaştırıyor” diyen Hersh, “ABD yönetimi, Irak Şiilerinin başta İran-Irak savaşı olmak üzere bazı nedenlerden dolayı İran’a yakınlaşmayacaklarını sandı ancak bu konuda yanıldı” dedi.