Adil Abdumehdi, ABD’yi uyardı

03 Şubat 2007

IRAKHABER-Irak cumhurbaşkanı yardımcısı Adil Abdulmehdi, ABD güçlerini Irak’a ilişkin

IRAKHABER-Irak cumhurbaşkanı yardımcısı Adil Abdulmehdi, ABD güçlerini Irak’a ilişkin yetkilerin Irak hükümetine devredilmesi konusunda ağır gitmesini eleştirdi.

 

Uçağının Bağdat havalimanına inişine izin verilmemesi üzerine Adil Abdulmehdi, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’ye, Irak Başbakanı Nuri Maliki’ye ve Irak Meclis Başkanı Mahmud El-Meşhedani’ye birer mektup yazdığı kaydediliyor.

 

Uçaklarının ne askeri ne de sivil havalimanına inişine “inişler kapatıldı” denilerek izin verilmediğini kaydeden Abdulmehdi, 40 dakika Bağdat Bağdat çevresinde döndükten sonra Ankara’ya geri döndüklerini, daha sonra da Bağdat’a 3 uçağın inişine izin verildiğini öğrendiklerini ifade etti.

 

Bu olay, siyasi, egemenlik ve medyatik açılardan sıkıntı yarattı diyen Abdulmehdi, basın kuruluşlarına olayın nedeninin teknik olduğunu söyledik, ancak bu sözlerimiz olayın tahkik edilmeden önceki haliydi, dedi.

 

Çok büyük sorunlar çıkmaması için bazı konularda harekete geçilmesi gerektiğini kaydeden Abdulmehdi, yeni dönemde Irak meclisini Irak güçlerinin yönetimi, çok uluslu gücün pozisyonu, Irak’ın bağımsızlığı, Irak hükümetinin kendi topraklarındaki yetkinliği, çok uluslu gücün görev süresi gibi meselelerin acil olarak ele alınması gerektiğini söyledi.