Irak uluslar arası hesaplaşma alanı haline gelmemeli

03 Ekim 2007

SAAF-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki Bağdat’ta düzenlenen uluslar arası konferansta ABD ile Arap

SAAF-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki Bağdat’ta düzenlenen uluslar arası konferansta ABD ile Arap ülkelerinin Irak’a ilişkin tutumlarını sert bir şekilde eleştirdi.

 

Irak topraklarının bölgesel ve uluslar arası hesaplaşma alanı haline getirilmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Maliki, Bağdat güvenlik planının Irak için son fırsat olduğunu söyleyen Beyaz Saray’a da çıkışarak “Bağdat güvenlik planı yolun sonu değildir; tersine katillerin ve teröristlerin cezalandırılması için bir başlangıçtır” dedi.

 

İsim vermeden bazı Arap ülkelerini Irak’ta mezhep çatışmalarını tahrik etmekle suçlayarak “Herkes şunu bilmelidir ki Irak’ta artık hiçbir ülkenin nüfuzunu kullanarak belli bir mezhebi, dini bir kesimi veya partiyi toplumsal dokuyu oluşturan diğer bir kesime karşı kışkırtabileceği bir zemin kalmamıştır” dedi.

 

Irak’ın terörü ekonomik ve medya açısından destekleyen ülkeleri defalarca uyardığını belirten Maliki, Irak’ta terörün durdurulamaması halinde bunun diğer ülkelere de sıçrayacağını belirtti.

 

Bağdat konferansının Irak’taki terörün önlenmesi için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Maliki, Irak’ın ABD’nin İran’a yönelik saldırısında kullanılmasına da izin vermeyeceklerini söyledi.