Tarihin en büyük hırsızı Amman ve Londra hattında

03 Kasım 2007

SAAF-İyad Allavi kabinesinin Savunma Bakanı Hazım Şa’lan’ın hakkındaki tutuklama emrine

SAAF-İyad Allavi kabinesinin Savunma Bakanı Hazım Şa’lan’ın hakkındaki tutuklama emrine rağmen Londra ve Amman’da serbestçe dolaştığı belirtiliyor.

 

Irak’ta 2004-2005 yılları arasında ABD tarafından atanan İyad Allavi kabinesinde Savunma Bakanı olarak görev yapan Hazım Şa’lan, bakanlığa ait 800 milyon doların kaybedilmesinden sorumlu tutuluyor.

 

30 Ocak 2005 seçimlerinden sonra kurulan İbrahim Caferi hükümetinin Savunma Bakanlığından 800 milyon doların kaybolduğunu açıklaması üzerine Irak’ı terk eden Hazım Şa’lan hakkında tutuklama emri çıkarılmıştı.

 

Savunma Bakanlığında yapılan bu yolsuzluğu araştıran bir müfettişin “tarihin en büyük hırsızlığı” olarak nitelediği bu olay, ABD senatosunda da geniş çaplı tartışmalara sebep olmuştu.

 

İngiliz Sunday Times gazetesi, Ürdün’ün başkenti Amman’da Londra’ya seyahat etmek üzereyken bulduğu Hazım Şa’lan’ın hakkındaki tutuklama emrine rağmen herhangi bir yakalanma endişesi taşımadığını belirtti.

 

Hazım Şa’lan hakkındaki yolsuzluk iddialarını reddedip, 800 milyon doların Savunma Bakanlığında durduğunu söylerken, Iraklı denetçiler bakanlığı döneminde Şa’lan’ın hesabına 1.7 milyar dolar yatırıldığını açıkladılar.

 

Önce Bağdat’taki el-Vekere bankasına yatırıldığı belirtilen bu paranın daha sonra Amman’daki bir bankaya transfer edildiği bildirilirken paranın hiçbir resmi sıfatı olmayan Irak Savunma Bakanlığı ihalelerinde aracılık yapan Iraklı bir işadamının hesabına yatırıldığı ifade ediliyor.

 

Bu işadamının da hakkındaki tutuklama emrine rağmen Amman’da yaşadığı bildirilirken konuyla ilgili davaya bakan Iraklı yargıç, bunun dünyanın en büyük soygunu olduğunu ifade ediyor.

 

Şii kökenli Hazım Şa'lan Savunma Bakanı olduğu dönemde Irak'ın en büyük düşmanının İran olduğu yönündeki sözleriyle ABD'nin takdirlerini toplamıştı.