Ahmedinejad: Iraklı liderler düşmanın elinden bahanesini almalı

03 Aralık 2007

SAAF-Resmi görüşmelerde bulunmak üzere İran’a giden Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık

SAAF-Resmi görüşmelerde bulunmak üzere İran’a giden Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’la görüştü.

 

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’yi kabulü sırasında ülkesinin Irak’ta güvenlik ve istikrardan yana olduğunu belirten Ahmedinejad, “Birlik ve beraberlik içinde, tek parça özgür ve bağımsız bir Irak tüm bölge halklarının yararınadır, böylesi bir Irak bölge ilişkilerini Müslüman halkların lehine değiştirecektir” dedi.

 

Irak’ta yaşanan güvenlik sorunlarından dolayı herkesten çok daha fazla rahatsızlık duyduklarını belirten Ahmedinejad, “Düşman, Irak’ın tek parça halinde kalmasını istemiyor, Şii ve Sünni ihtilafı çıkararak çatışma yaratmaya çalışıyor. Halbuki Irak tarihi boyunca Şii ve Sünni kardeşler arasında çatışma olmuş değildir” dedi.

 

Birleşik ve güçlü bir Irak’ın düşmanların Müslüman halklara karşı komplolarına güçlü bir set olacağını belirten Ahmedinejad, “İslam düşmanları, örgütlü bir şekilde Irak’ta etnik ve mezhebi ihtilaflar çıkarmak istemektedir. Bu ihtilaflardan kaynaklanan güvenlik sorunlarını da Irak’taki varlıkları için bir bahane olarak kullanmaktadır. Iraklı liderler, birlik ve beraberlik içinde bilinçli bir şekilde bu bahaneyi ortadan kaldırmalıdır” diye konuştu.

 

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi de İran halkıyla hükümetinin İslam dünyasındaki ve özellikle de Irak’taki sorunların çözümü için gösterdiği çabaları takdir ettiğini belirterek “Irak’taki zorlu şartların komşu ülkelerin özellikle de İran İslam Cumhuriyeti’nin etkin çabalarıyla çözümlenebileceğine inanıyoruz. Irak kültürüne yabancı olan ülkeler, sorunları çözemez, işgalin devam etmesi, Irak halkının yaşadığı zulmü daha da arttırır” dedi.

 

Irak’taki iç çatışmaların ve ihtilafların işgalcilerin varlığından kaynaklandığını belirten Haşimi, İran’ın bölgesel ve uluslar arası çabalarıyla ve komşu ülkelerin işbirliğiyle Irak’ta huzurun tekrar sağlanabileceğini umduğunu söyledi.

 

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın nükleer program konusundaki tutumunu da öven Haşimi, “İran İslam Cumhuriyetinin barışçı nükleer teknolojiye sahip olması İslam ümmeti için bir onurdur ve bölge ülkelerinin çıkarınadır. Irak, bu konuda İran’ın yanındadır ve bu konuda İran’dan yana bir endişesi de yoktur” dedi.