Neyneva Muhafızları, Haşd Şabi ve Katar'dan çifte maaş aldı iddiası

07 Nisan 2025

Züheyir Celebi, Neyneva Muhafızları'nın Haşdi Şabi'ye entegre edildiğini ve bu kuvvetin yasa dışı örgütlere üye olduğunu iddia etti. Celebi’ye göre bu birlik, hem Haşdi Şabi hem de Katar'dan maaş alıyor ve Türkiye'de eğitim görüyor.

YDH - Irak meclisindeki Kanun Devleti Koalisyonu Üyesi Züheyir Celebi, Neyneva Muhafızları oluşumu ve Haşd Şabi ile ilişkisi hakkında tartışmalı bilgiler açıkladı. Celebi, bu kuvvetin üyelerini yasa dışı örgütlere üye olmak ve dış güçlere sadakat beslemekle suçladı.

El-Ahed kanalına konuşan Celebi, "Eski Başbakan Haydar el-İbadi, Neyneva Muhafızları'nın Haşd Şabi kurumuna entegre edilmesi emrini verdi," dedi ve "bu kuvvetin Baasçıları, tekfircileri ve IŞİD örgütünden unsurları barındırdığını" belirtti.

Celebi sözlerine şöyle devam etti: "Neyneva Muhafızları'nın liderleri, Özel Muhafızlar, Saddam’ın Fedaileri ve Cumhuriyet Muhafızları'ndan geliyor ve şu anda 59. Tugay'ı yöneten kişi, eski bir şube üyesi olup Baasçıların kökünün kazınması prosedürlerine tabi tutuldu."

"Falih el-Feyyad'a Neyneva Muhafızları'ndaki milislerin alınma sebepleri hakkında doğrudan bir soru yöneltilmesi gerekiyor," diyen Celebi, "bu kuvvetin yaklaşık bin milisten oluştuğunu ve herhangi bir anda karşı tarafa geçebileceğini" vurguladı.

Finansman ve destek konusunda ise Celebi, "Neyneva Muhafızları milislerinin hem Haşd Şabi hem de Katar'dan maaş aldıklarını ve eğitimlerini Zelikan Kampı'nda gördüklerini" doğruladı.

Celebi ayrıca, "Nuceyfi ailesi ve Hamis el-Hançer'in Türkiye'ye mutlak sadakat gösterdiğini" anımsatarak mevcut hükümetin bakanlarından birini Hançer gibi Türkiye'ye bağlı olmakla suçladı ve "Sünni güçlerin Erdoğan'la sanki bir hocanın karşısındaymış gibi ilişki kurduklarını" ifade etti.

Celebi, "Esil el-Nuceyfi ve oğlunun Neyneva Muhafızları'nın maaşlarının ödenmesini denetlediğine" dikkat çekerek bu kuvvetin 2014 yılından sonra kurulduğunu, kendisinin ise Musul'un kurtarılmasına katılmak üzere kuvvet oluşturmaya çalıştığını ancak "Nuceyfi ailesinin bu kuvvetin kurulduğu haberini duyar duymaz Türk istihbaratına başvurduklarını" da sözlerine ekledi.