Allavi: Adnan Duleymi ve Mişan Cuburi ile ittifak kuracağız

01 Ocak 1970

SAAF-Irak’ın eski Başbakanı ve meclisteki el-Irakıye grubunun Başkanı İyad Allavi, Adnan

SAAF-Irak’ın eski Başbakanı ve meclisteki el-Irakıye grubunun Başkanı İyad Allavi, Adnan Duleymi liderliğindeki Irak Uzlaşma Cephesi ve Mişan el-Cuburi liderliğindeki Barış ve Özgürlük Grubu ile ittifak kuracaklarını açıkladı.

 

Yeni ittifak kurma kararını Mısır Suudi Arabistan ve Ürdün’e yaptığı geziden sonra açıklayan Allavi, bu geziden önce de ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad’la birlikte Kürdistan bölgesine gitmiş ve Kürt ittifakının yeni kurulacak koalisyona katılması için Barzani’den destek istediği belirtilmişti.

 

Bütün bu gelişmeler çerçevesinde Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin Kral Abdullah’ın daveti üzerine önceki gün Suudi Arabistan’a gitmesi dikkat çekici bulunuyor.

 

Öte yandan geçtiğimiz hafta Birleşik Irak İttifakı’ndan ayrılan Fazilet Partisi’nin Allavi liderliğinde kurulacak yeni koalisyona katılabileceği belirtilirken Fazilet Partisi’nden bu konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

 

Siyasi gözlemciler, ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın Bağdat’ta yapılan uluslar arası konferansın hemen ardından Ürdün’ün başkenti Amman’a yaptığı sürpriz ziyaretin amacının da bu gelişmeyle ilgili olabileceğini belirtiyorlar. Zalmay Halilzad’ın Ürdün ziyaretinin, Amman’da tedavi gören Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’ye geçmiş olsun ziyareti olduğu açıklanmıştı.

 

Halilzad’ın Talabani’ye yeni oluşuma verdiği desteği anlattığını ve Nuri el-Maliki hükümetinin değiştirilmesi konusundaki görüşlerini Talabani’ye aktardığını belirten siyasi gözlemciler, İyad Allavi’nin “Ulusal Kurtuluş Hükümeti” adlı bir plan hazırladığını ve bu plan doğrultusunda illere askeri valiler atamak üzere planlama yapıldığını belirtiyorlar.

 

Baasçıların temizlenmesi yasasında da ciddi değişikliklerin öngörüldüğü plan doğrultusunda ordudan çıkarılmış eski subayların yeniden işe alınacağı ve silah bırakmaya yanaşmayan tüm milis gruplarına karşı savaş ilan edileceği ifade ediliyor.

 

Ulaşan haberlere göre Irak’taki ABD birliklerinin komutanı bu plana destek verirken, ABD Dışişleri Bakanlığı bu planla ilgili olarak henüz ihtiyatlı tutumunu sürdürüyor.