Kürtler stratejik müttefiklerini terk etmedi

01 Ocak 1970

Suudi Arabistan İran’a yakın olmakla suçladığı Maliki hükümetine karşı alternatif

YDH-Suudi Arabistan İran’a yakın olmakla suçladığı Maliki hükümetine karşı alternatif arayışlarına devam ediyor. Irak işgali konusunda ABD'yi defalarca uyaran Suudi Arabistan, İslamcı Şii ittifaka karşı laik bir Şii olan Allavi’nin başını çekeceği bir koalisyondan yana. Ancak bu koalisyonun parlamento aritmetiği bakımından Kürt ittifakı’na ihtiyacı var.

 

Son günlerde Suudi Arabistan basını ve internet siteleri Kürtleri gözle görülür biçimde öne çıkarmaya başladı. “Hain Kürtler” pragmatik bir manevrayla “mustazaf bir halk”a dönüşüverdi. Arap medyasını kaplayan haber kanalları birbiri ardına Kürt belgeselleri sunuyor. Al-Arabiya televizyonunun haber sitesinde “yatırım fırsatları kenti Kürdistan” yazıları belirdi. Sonunda Kuzey Irak’taki Özerk Yönetim’in lideri Mesud Barzani, Kral Abullah’ın resmi davetlisi olarak “Memleket”e davet edildi.

 

Kuzey Iraklı liderlerin Suudi Arabistan’la pek de uzak olmayan geçmişteki ilişkileri o kadar parlak değil. Kürtlere yönelik kıyım operasyonları düzenleyen Saddam, askerlerinin mermilerini Suudi riyaliyle ödüyordu. Bu, Kürt halkı dâhil dünya kamuoyunun bildiği bir gerçek.

 

Suudi Arabistan Irak’ta federalizme karşı olan Arap cephenin başını çekiyor. Arap topraklarının bir parçası olarak addedilen Irak’ın başındaki Kürt liderin en fazla rahatsız ettiği ülkelerden birisi de şüphesiz yine Suudi Arabistan. Şu halde Irak’ta Şii çoğunluğu saf dışı bırakan her türlü oluşumun ikinci adımının, Arap-Türk işbirliğinde “kızıl öküz” addedilen Kürtleri ezmek olacağı şüphesiz.

 

Suudi Arabistan, Irak Kürtlerini Lübnan’daki Hariri grubu gibi görebilir. Ancak Irak denkleminde hesaplar tamamen farklı. Dışarıdan gelen hibelerle ayakta duran Lübnan ekonomisinin aksine Irak’ın yerel zenginlikleri Suudi Arabistan’la rekabet edebilecek düzeyde.

 

İşgal de dahil olmak üzere Irak’la ilgili tüm süreçlerde uluslar arası kurumları devre dışı bırakan ve hep tek taraflı adımlar atan ABD, Bağdat’ta düzenlenen uluslar arası konferansla Irak sorununu uluslar arası zemine taşıma yönündeki niyetini ortaya koymuştu. ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın Birleşmiş Milletleri Irak konusunda daha aktif rol almaya çağıran sözleri de bu niyetin resmi beyanı oldu.

 

Kuzey Irak’taki Özerk Yönetimin Başkanı Mesut Barzani ile İyad Allavi’nin Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz tarafından buluşturulması, Irak’tan acil çekilmenin ciddiyetle tartışıldığı Washington’un Irak’ta oluşturacağı muhtemel boşluğu doldurmaya yönelik bir operasyon olarak gözüküyordu.

 

Ulaşan haberler, Irak’ta önceki rejimin bir başka şekilde yeniden üretilmesine işaret eden Allavi oluşumunun, Kürt liderlerden gerekli desteği görmediğini ortaya koyuyor. Cumhurbaşkanı Celal Talabani’den sonra bugün de Kuzey Irak’taki Özerk Yönetimin Başkanı Mesut Barzani, söz konusu oluşuma sıcak bakmadığını ifade etti.

 

Birleşik Irak İttifakı Lideri Abdülaziz el-Hekim’i telefonla arayan Barzani, Nuri el-Maliki hükümetini desteklediğini bildirerek Suudi Arabistan destekli Allavi oluşumunun ölü doğmasına sebep oldu.