İsrail sınırında Çin-Mısır ortak tatbikatı

22 Nisan 2025

Çin ve Mısır’ın, İsrail sınırına yakın Vadi Ebu Riş Hava Üssü'nde "Medeniyetin Kartalları 2025" adıyla ilk kez ileri teknoloji uçakların, erken uyarı sistemlerinin ve MiG-29'ların katıldığı "benzeri görülmemiş" bir ortak askeri tatbikat düzenlediği bildirildi.

YDH- Yahudi Haberleri Sendikası'nda (JNS) yer alan habere göre, Çin ve Mısır, bu hafta İsrail sınırına yakın bir bölgede şimdiye dek “benzeri görülmemiş” geniş çaplı bir ortak askerî tatbikat başlattı.

Çin basını tarafından "tarihi" olarak nitelendirilen tatbikat, Çin'in ileri teknoloji savaş uçaklarını Mısır’a göndermesiyle dikkat çekiyor.

“Medeniyetin Kartalları 2025” adı verilen tatbikat, pazar günü Süveyş Körfezi'nin yaklaşık 100 kilometre batısındaki Vadi Ebu Riş Hava Üssü'nde başladı ve Mayıs ortasına kadar sürmesi bekleniyor.

İsrail merkezli Kanal 12 Haber’e göre, tatbikatta Çin yapımı J-10C savaş uçakları, yakıt ikmal uçakları ve KJ-500 erken uyarı sistemleri ile Mısır’a ait Rus yapımı MiG-29 uçakları yer alıyor. Bu, Çin’in KJ-500 sistemini yurt dışında ilk kez konuşlandırması açısından da “bir ilk” olma özelliği taşıyor.

Batılı uzmanlar, bu hamleyi Pekin’in, Ortadoğu ve Afrika’daki askerî varlığını artırma stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriyor.

JNS’ye göre, ABD’nin bölgedeki etkisinin azalmakta olduğuna dair işaretler, Çin'in bölgedeki adımlarını daha da önemli kılıyor.

ABD Merkez Komutanlığı’nın eski komutanı General Joseph Votel, The War Zone’a yaptığı açıklamada, "Bu, ortaklarımızın farklı seçeneklere sahip olduğunu gösteriyor. Çin, kendisini ciddi bir askerî tedarikçi ve stratejik ortak olarak konumlandırıyor," dedi.

Yıllık 1.5 milyar dolarlık ABD askerî yardımından faydalanan Mısır, ABD’nin Gazze'den yerinden edilen Filistinlileri kabul etme teklifine direnmiş ve bunun yerine kıyı bölgesi için kendi “rehabilitasyon” planını önermişti.

Çin Savunma Bakanlığı, tatbikatın askerî iş birliğini ve karşılıklı güveni derinleştirmek amacıyla düzenlendiğini açıkladı. Mısırlı yetkililer ise teorik ve pratik eğitimlerle muharebe doktrinlerinin uyumlu hale getirileceğini belirtti.

JNS, İsrailli güvenlik yetkililerinin, Sina Yarımadası’ndaki askerî hareketlilikten ve bu durumun İsrail sınırına yakın bölgelerde artan yabancı güç varlığından “endişe” duyduklarını bildirdi.

İsrailli analistlere göre, tatbikatlar “terörle mücadele ya da kaçakçılıkla mücadele” adı altında yürütülse de “bölgesel güç dengelerini etkileyebilir ve İsrail’in stratejik manevra alanını daraltabilir.”

“Medeniyetin Kartalları” tatbikatı, geçtiğimiz haftalarda Çin, Rusya ve İran tarafından Basra Körfezi yakınlarında gerçekleştirilen ortak deniz tatbikatının hemen ardından geldi.