ABD basını Colani'nin Filistin politikasından memnun

23 Nisan 2025

New York Times gazetesi, Suriye'deki HTŞ rejminin İslami Cihad hareketinin iki üst düzey liderini tutuklamasının, ülkenin Filistinli gruplara yönelik politikasında köklü bir değişime işaret ettiğini yazdı.

YDH - New York Times gazetesinde yer alan haberde, Suriye'deki Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejiminin Filistinli İslami Cihad hareketinin iki üst düzey liderini tutuklamasının, ülkenin politikasında "köklü bir değişimi" temsil ettiğini yazdı.

Gazete, eski Cumhurbaşkanı Beşşar el-Esed döneminde ülkenin "pek çok Filistinli silahlı grup için operasyon üssü" olduğunu hatırlattı.

Gazete, "Filistinlilerin tutuklanmasının, Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin geçen hafta Şam'a gelmesiyle aynı zamana denk geldiğini" belirterek, bunun ABD'li siyasilerin yıllar sonra Suriye'ye yaptığı ilk ziyaret olduğunu ve partilerinin "savaşın harap ettiği ülkeye daha fazla ilgi göstermeye başladığını" gösterdiğini kaydetti.

Filistin İslami Cihad hareketi, dün yaptığı açıklamada, Suriye makamlarının iki üst düzey liderini tutukladığını duyurmuştu.

New York Times, bu nadir adımın "Orta Doğu'daki ittifaklarda bir değişime işaret ettiğini" belirtti.

İslami Cihad, Suriye'deki lideri Halid Halid ve bir diğer üst düzey lider Yasir ez-Zafiri'nin beş gündür HTŞ rejimi tarafından gözaltında tutulduğunu söylemişti.

Direniş örgütü, liderlerinin "herhangi bir açıklama yapılmadan" ve "kardeşlerimizden görmeyi ummadığımız bir şekilde" tutuklandığını eklemişti.

HTŞ rejiminin İçişleri Bakanlığı da tutuklamaları doğruladı ancak tutuklama için herhangi bir neden sunmadı.

Gazete, bu adımın "eski hükümet döneminde İran'ın yakın müttefiki olan ve tarihsel olarak pek çok Filistinli silahlı grup için hayati bir operasyon üssü olan Suriye'nin rotasında bir değişime işaret ettiğini" belirtti.

Ancak, gazetenin haberine göre, eski hükümetin aralık ayında düşmesinden bu yana, "Suriye'nin yeni rejimi, ülke içinde faaliyet gösteren karmaşık silahlı gruplar ağı üzerinde kontrollerini yeniden tesis etmeye ve kendilerini İran ile müttefiklerinden uzaklaştırmaya çalıştılar".

Konu hakkında bilgi sahibi yetkililere göre ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, sınırlı yaptırım hafifletilmesi karşılığında, silahlı grupların bastırılması da dahil olmak üzere HTŞ rejimine şartlar koydu.