Baalbek’te Sünni ittifak başarısızlığı

29 Nisan 2025

Baalbek’te Hizbullah, Emel Hareketi ve müttefikleriyle ittifak kurma girişimleri Suudi Arabistan’ın müdahalesiyle başarısız olurken, Sünni siyasi güçlerin çekilmesi Hizbullah’ı kendi "şahin" adaylarını belirlemeye yöneltti.

YDH- Baalbek'teki Sünni siyasi güçlerin Hizbullah ve müttefikleriyle ittifak kurma girişimleri, Suudi Arabistan’ın müdahalesiyle başarısız oldu.

Hizbullah, Sünni güçlerin çekilmesinin ardından kendi mensubu olmayan yedi adayı aday gösterdi, ancak Gelecek Hareketi ile yapılan ortak liste girişimi Başbakan Saad Hariri’nin çekilmesiyle sonuçsuz kaldı.

Hüseyin Sulh, ittifaka davet edilmesine rağmen “demokratik rekabet” yolunu tercih etti.

Hizbullah’ın Bekaa bölge sorumlusu, Baalbek-Hermel Müftüsü Şeyh Bekir er-Rıfayi ile görüşerek uzlaşı sağlanması için adımlar attı.

Rıfayi, üç Sünni aday belirlemeyi kabul etti, ancak Suudi Arabistan’a gitmesinin ardından tarafsız kalma kararı aldı.

Döndüğünde, bazı adaylara yönelik itirazlar gündeme geldi ve bu da anlaşmazlık yaşanmasına yol açtı.

Rıfayi 7 Sünni adayı belirleyip listeyi açıkladı, ancak karar eleştirilerle karşılaştı.

İslami Hayır İşleri Projeleri Derneği, Rıfayi’nin temsil yetkisi olmadığını belirterek müzakerelere geri döneceğini duyurdu.

Dernek, Yunus Rıfayi’nin Emel Hareketi’nden Melek Cafer ile aynı listede yer almasına karşı çıktı.

Nihayetinde Hizbullah, Emel Hareketi ve müttefikleri 21 kişilik listeyi tamamladı.

Listeye Tufeyli ve Murtaza aileleri arasında başkanlık paylaşımı yapıldı.

Sünni kotasında Rabih er-Rıfayi, Abdurrahim Şalha, Muhammed Mehdi eş-Şiyah, Mustafa eş-Şal, Mahmud Bayan, İbrahim Acam ve Halid Sulh yer aldı.