Filistin ulusal birlik hükümetinin hükümet programı

01 Ocak 1970

SAAF-Filistin Ulusal Birlik hükümetinin hükümet programının tam metnini yayınlıyoruz.

SAAF-Hamas’la el-Fetih arasında Mekke’de sağlanan anlaşma sonrasında kurulan ulusal birlik hükümetinin programı açıklandı. Filistin halkının yaşadığı acılara ve sergilediği fedakarlığa değinilen giriş bölümünden sonra kurulan hükümetin çeşitli alanlarda yapmayı öngördüğü çalışmalar ortaya kondu.

 

Filistin ulusal birlik hükümetinin siyasi programında şu ifadelere yer verildi:

 

Bir-Siyasi alanda

 

1-Hükümet, İsrail’in Filistin’deki askeri işgalinin sona erdirilmesini ve Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkının tanınmasını, bölgedeki barış ve güvenliğin korunmasının anahtarı olarak görmektedir. Hükümet, işgalin sona erdirilmesi, Filistin halkının meşru haklarının alınması ve bölgede barışı, istikrarı ve gelişmeyi koruyabilmek için uygun zeminlerin yaratılması konusunda uluslar arası toplumla birlikte hareket edecektir.

 

2-Hükümet, Filistin halkının yüksek çıkarlarını ve haklarını korumakla ve elde edilen kazanımları geliştirmekle kendini yükümlü saymaktadır. Halkın ulusal hedeflerinin gerçekleştirilmesi yönünde ulusal meclisin kararları, anayasa maddeleri, ulusal uzlaşma belgesi ve Arap liderleri kurulunun hükümleri doğrultusunda uluslar arası yasalara ve FKÖ’nün yaptığı anlaşmalara bağlı kalmaya kendini yükümlü görmektedir.

 

3-Hükümet, Filistin halkının haklarını ihlal edecek bir, “belirlenmiş sınırlarıyla devlet”i kabul etmemektedir.

 

4-Hükümet, mültecilerin hakları ve mültecilerin kendi yurtlarına dönüş hakkı konusunda kendini yükümlü görmektedir.

 

5-Kudüs işgalcisi rejimin cezaevlerinde bulunan Filistinli esirlerin özgürlüğüne kavuşturulması için geniş çaplı çalışmalar yapılacaktır.

 

6-Siyonist rejim askerlerinin saldırı, terör ve tutuklama eylemlerine karşı koyma. (Aynı şekilde hükümet, Kudüs konusuna özel bir önem vermektedir ve Siyonist rejimin Kudüs’e, buranın halkına ve mukaddesatına yönelik eylemlerine karşı koyacaktır.”

 

7-Arap ve İslam ülkeleriyle ilişkilerin derinleştirilmesine, karşılıklı saygı çerçevesinde bölgedeki ve bölge dışındaki devletlerle ilişkilerin geliştirilmesine çalışılacaktır.

 

İki-Gasıp Siyonist rejimin işgali konusunda

 

1-Hükümet; bölgedeki barış ve istikrarın, işgalin tüm boyutlarıyla sona erdirilmesiyle, ırkçı duvarın ve yerleşim merkezlerinin ortadan kaldırılmasıyla, Kudüs’ün Yahudileştirilmesinin durdurulmasıyla, işgal altındaki Filistin topraklarını ilhak politikasına son verilmesiyle ve Filistin halkının haklarının iade edilmesiyle gerçekleşebileceğine inanmaktadır.  

 

2-Ulusal birlik hükümeti, örfün ve uluslar arası yasaların da onayladığı gibi düşmanın saldırılarına karşı kendini savunmayı ve direnişi Filistin halkının meşru hakkı olarak vurgulamaktadır. Direnişin durdurulması, işgalin sona ermesine, tam özgürlüğe, mültecilerin geri dönüşüne ve tam bağımsızlığa bağlıdır.

 

3-Hükümet, ulusal uzlaşma temelinde yurtta huzur ve istikrarın yerleşmesi ve karşılıklı güvenliğin sağlanması için çaba gösterecektir. Bu da İsrail’in de benzer adımlar atmasına bağlıdır.

 

4-Hükümet, ulusal uzlaşma belgesini tasdik etmekte, programı ve görüşmeleri yürütme yetkisinin yalnızca FKÖ’ye ve ulusal hükümetin başkanına ait olduğuna, bunların da Filistin ulusal ufukları ve hedefleri doğrultusunda olması gerektiğine inanmaktadır. Bu doğrultuda, kader tayin edici her anlaşmanın Filistin Yasama Meclisi’ne ve içerideki ve dışarıdaki tüm Filistinlileri kapsayacak şekilde Filistinlilerin referandumuna sunulması ve böylesi bir referandumun yapılması için gerekli kanunun çıkarılması gerekmektedir.

 

5-Hükümet, gösterilen çabaları desteklemeli ve ilgili tarafları teşvik ederek İsrailli askerin dosyasını Filistinli esirler karşılığında onurlu bir anlaşma çerçevesinde çözmekte acele etmelidir.

 

Üç-Güvenlik alanında

 

Hükümet, karışıklığın ve güvenlik karmaşasının farkındadır. Bu çerçevede gerekli programı aşağıdaki şekilde uygulamaya çalışacak, böylece mevcut gerilimleri azaltacak, ortadan kaldıracak ve halkın huzurlu bir yaşantıya kavuşması için şu adımları atacaktır:

 

1-Tüm güvenlik organlarını örgütleyen ve politikasını belirleyen bir merci olarak ulusal güvenlik kurulu kurulacak, Filistin Yasama Meclisi’nden bu kurulun tüzüğünü onaylaması istenecek.

 

2-Güvenlik organlarının yapısının belirlenmesi ve oluşturulması, partisel olmayan ilkelere göre (gerçekleştirilecek), bu tür alanlarda partisel faaliyetlerin gölgesi temizlenecek, güvenlik görevlileri, partiler arası çatışmalara girmekten kesinlikle engellenecek ve bunlar kendi liderlerinin talimatlarına uymakla yükümlü kılınacak.

 

3-Filistin Yasama Meclisi, güvenlik organları konusundaki yasaları çıkarma konusunda aktif hale getirilecek.

 

4-Her türlü güvenlik sorununu ve karışıklığı önlemek, halkın canı, malı ve namusunu korumak, ateşli silahları kayıt altına alıp yasaların uygulanması konusunda polise yardımcı olmak amacıyla bir güvenlik programı oluşturulacak.

 

Dört- Hukuki alanda

 

1-Hükümet, yargı ile işbirliği yaparak yargı sisteminin ıslahı, desteklenmesi ve yeniden etkin kılınması için tüm alt birimleriyle birlikte yargı konusunu gündemine alacak ve yargının adaleti yaygınlaştırmak ve yolsuzlukları engellemek konusundaki görevini halk kesimleri arasında en küçük bir ayrım gözetmeksizin yerine getirmesi için çalışacaktır.

 

2-Bakanlar Kurulu, devlet başkanı, yargı kurumları, yasama meclisi ve adliye ile tam bir işbirliği yapacak yargı kurumlarının geliştirilmesi için çaba gösterecektir.

 

Beş-Filistin değerleri konusunda

 

1-11. Hükümet, ulusal birliği güçlendirmek, iç barışı desteklemek, karşılıklı saygı değerlerini yerleştirmek, her türlü gerilim ve çatışmayı diyalogla çözmek, hoşgörü kültürünü yerleştirmek, Filistinlilerin canını korumak ve iç çatışmaları engellemek yönünde çalışacaktır.

 

2-Hükümet, içerideki ve dışarıdaki halkla dayanışmayı vurgulayarak, dışarıdaki Filistinlilerin hükümetle ilgili tüm işlere katılımını sağlayacaktır.

 

3-Hükümet; hükümet başkanının başkanlığında, bazı yasama meclisi üyelerinin, kuruluşların, kanaat önderlerinin ve önde gelen alimlerin, üye olarak katıldığı bir ulusal kurul oluşturarak, ulusal birliği güçlendirmek ve gruplar arasında tam barışı gerçekleştirmek için çalışacaktır.

 

4-Hükümet, “vatandaşlık” ilkesini yüceltmek amacıyla hukuk ve görevler alanında eşitliği sağlamak, fırsat eşitliğini gerçekleştirmek, atamalarda toplumsal adaleti güçlendirmek yönünde çalışacaktır.

 

Altı- Ekonomik alanda

 

1-Hükümet, halka yönelik ekonomik kuşatmayı ortadan kaldırmak için çalışacak, etkin bölgesel ve uluslar arası politikalarla bu sorunu ortadan kaldırma yönünde çaba gösterecektir.

 

2-Ekonomik programlara öncelik verilecek, Arap ve İslam ülkeleriyle ve AB ülkeleriyle ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için izin ve teşvik politikası izlenecektir.

 

3-Tüketici korunacak, özel sektör teşvik edilecek, özel sektörle devlet ilişkilerine ilişkin programlar ıslah edilecek, karaborsacılık önlenecek ve yatırımları arttırıcı programlar uygulanacak.

   

    

Yedi-Reform alanında

1-Halkın ve meclisin güvenini kazanacak hükümet, idari ve mali reformlar yapacak, meclisle işbirliği yaparak reformların yapılmasını sağlayacak ve yolsuzlukları önleyecek kanunların çıkarılmasına çalışacak.

 

2-Hükümet, vatandaşların ihtiyaçlarına öncelik verecek, özel planlamalarla asli tüketimler belirlenecek, bütçe bu yönde kanalize edilecek, halkın mevcut ekonomik sorunlardan kurtulması için tam bir şeffaflıkla planlamalar yapılacak.

 

Sekiz-Uluslar arası ilişkiler alanında

 

Ulusal birlik hükümeti diğer ülkelerle ve BM, Güvenlik Konseyi vs. gibi uluslar arası kurumlarla mantıklı ve sağlıklı ilişkiler kurmaya çalışacak. Bölgesel kurumları da göz önünde bulunduracak, bunlar aracılığıyla bölgede barışın sağlanmasına çalışacak.

 

Avrupa Birliği Filistin halkının haklarını destekleyerek ve İsrail politikalarını eleştirerek olumlu bir rol oynamıştır. Biz AB ile ilişkileri sürdürerek Filistinlilerin haklarını daha da iyi savunmayı ve gasıp rejimi ülkemizden defetmeyi umuyoruz. Siyonistler aleyhinde bir karar çıkmasını sağlamak ve bu rejimin Filistinlilerin haklarını çiğnemesini önlemek için Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleriyle de ilişki kuracağız.  

 

ABD’den de Filistin halkı konusundaki politikalarını gözden geçirmesini, bu adil olmayan sürece son vermesini, halkımıza dostça yaklaşmasını ve halkımızın ulusal birlik hükümeti kurma iradesine saygı göstermesini istiyoruz.