Hindistan, Pakistan'ın suyunu kesti

05 Mayıs 2025

Hindistan, Keşmir'de yaşanan saldırıya misilleme olarak Çenab Nehri üzerindeki Baglihar Barajı'ndan Pakistan'a giden suyu kestiğini duyurdu. Yeni Delhi, Ceylum Nehri üzerindeki Kişanganga Barajı için de benzer adım atmaya hazırlanırken, İslamabad bu durumu 'savaş nedeni' olarak değerlendireceğini açıkladı.

YDH - Hindustan Times'ın haberine göre Hindistan, Çenab Nehri üzerindeki Baglihar Barajı'ndan Pakistan'a giden suyu kesti ve Ceylum Nehri üzerindeki Kişanganga Barajı'nda da benzer adım atmaya hazırlanıyor.

Hindistan kontrolündeki Cammu ve Keşmir'de bulunan bu barajlar, Yeni Delhi'nin İndus Nehri havzasındaki su akışını kontrol etmesine olanak tanıyor.

Pakistan'ın tarımı ve enerji sektörü büyük ölçüde bu su kaynaklarının istikrarına bağımlı durumda bulunuyor.

22 Nisan'da Keşmir'de düzenlenen saldırıda 25 Hindistan vatandaşı ve Nepalli turist öldürülmüştü.

Saldırı nedeniyle Hindistan, İslamabad ile 65 yıldır yürürlükte olan İndus Suları Anlaşması'nı ilk kez askıya aldı.

Pakistan ise toplu katliamla ilgisi olduğu yönündeki suçlamaları reddederek bağımsız soruşturma çağrısında bulundu.

İslamabad ayrıca, İndus'tan gelen su akışının durdurulmasını "savaş nedeni" olarak değerlendireceğini vurguladı.

Hindistan, cumartesi günü Baglihar Barajı'nda çamur temizleme çalışmalarına başlayarak savakları kapattı ve bu durum Pakistan'a giden su akışını yüzde 90 oranında azalttı.

Ulusal Hidroelektrik Enerji Kurumu'ndan temsilci, Himalayalar'ın kuzeybatısındaki Kişanganga Barajı için de benzer önlemlerin planlandığını bildirdi.

Hindistan'ın bu hamlesi, Pakistan'ın Cumartesi günü 450 km menzilli karadan karaya Abdali balistik füzesini denemesinden saatler sonra geldi.

Her iki barajın kullanımı uzun süredir Hindistan ve Pakistan arasında anlaşmazlık konusu olmuştur. İslamabad, Baglihar Barajı'nın işletilmesi konusunda Dünya Bankası tahkimine başvurmuştu.

The Economic Times'ın aktardığına göre, Kişanganga Barajı ise Pakistan topraklarındaki Nilum Nehri üzerindeki etkisi nedeniyle hukuki ve diplomatik anlaşmazlıklara konu olmuştu.

Nilum Nehri, Hindistan ve Pakistan'dan geçen Ceylum Nehri'nin koludur. Ceylum Nehri ise Çenab Nehri'ne dökülüyor. Çenab da İndus'un en büyük kolu olan Sutlec Nehri'nin sağ kolu.

Sorumluluğunu Leşker-i Tayyibe bağlantılı Keşmir Direnişi grubunun üstlendiği ve kurbanları "ajan" olarak nitelendirdiği terör saldırısı nedeniyle Hindistan, Pakistan'a suyu kesmenin yanı sıra hava sahasını ve kara sınırını kapattı, bu ülkeden mal ithalatını ve transit geçişini yasakladı.

Ayrıca deniz taşımacılığına da kısıtlamalar getirildi; Hindistan, Pakistan bayraklı gemilerin limanlarına girişini yasaklarken, kendi gemilerinin de Pakistan limanlarına gitmesini engelledi.

Buna karşılık İslamabad, Yeni Delhi ile diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürdü ve ikili ticareti askıya aldı.

Hindistan ve Pakistan askerleri, sınır hattı boyunca defalarca çatışmaya girdi. Her iki ülke de nükleer silaha sahip bulunuyor.